A la cuina, les àvies sempre han tingut un do especial per resoldre els petits reptes culinaris. Una de les seves lliçons més grans és que no fa falta gastar una fortuna en marisc fresc si se sap tractar bé el congelat. Encara que no ho sembli, amb un simple truc pots aconseguir que el marisc congelat recuperi la seva frescor i textura, com si acabés de sortir del mar.

El truc de les àvies perquè el marisc congelat sembli fresc

El marisc congelat és una opció pràctica i econòmica, però moltes vegades perd part del seu sabor i textura durant el procés de congelació. Això es deu a la formació de cristalls de gel, que poden danyar l'estructura de la carn i alteren la seva sucositat. Per sort, les àvies ja sabien com tornar-li la vida a aquests productes i feien màgia amb ingredients senzills.

El marisc sol perdre el seu sabor i textura durant la congelació / Foto: Unsplash
El marisc sol perdre el seu sabor i textura durant la congelació / Foto: Unsplash

El truc: salmorra amb aigua i sal

El secret perquè el marisc congelat sembli fresc rau en una tècnica fàcil i efectiva: submergir-lo en una salmorra abans de cuinar-lo. Aquest mètode no només millora la textura del marisc, sinó que també potencia el seu sabor natural. Aquí t'expliquem com fer-ho. En primer lloc, prepara la salmorra. Omple un recipient amb aigua freda (l'ideal és que sigui molt freda, fins i tot amb uns glaçons) i afegeix sal gruixuda en una proporció aproximada de 35 grams per litre d'aigua. Aquest nivell de sal imita la salinitat de l'aigua de mar, tornant-li al marisc aquesta sensació de frescor.

El secret de les àvies és submergir el marisc congelat en salmorra abans de cuinar-lo

Seguidament, descongela el marisc. Abans d'utilitzar la salmorra, deixa que el marisc es descongeli a la nevera o sota un raig d'aigua freda. És important no usar aigua calenta per evitar alterar la seva textura. Submergeix-lo. Col·loca el marisc a la salmorra durant uns 10-15 minuts. Aquest pas ajuda a hidratar les fibres, tornar-los fermesa i neutralitzar aquest toc aigualit que de vegades adquireix el marisc congelat. Finalment, escorre i cuina. Una vegada passat el temps, retira el marisc de la salmorra, escorre'l bé i prepara'l com prefereixis: a la planxa, al vapor, en guisats o fins i tot cru si és segur.

El truc està en submergir-lo en salmorra abans de cuinar-lo / Foto: Unsplash
El truc està a submergir-lo en salmorra abans de cuinar-lo / Foto: Unsplash

Funciona amb tota mena de marisc?

Aquest truc és ideal per a gambes, llagostins, musclos, cloïsses i altres mariscos comuns. Fins i tot els més exigents notaran la diferència en textura i sabor. El toc de les àvies, ara a la teva cuina, més enllà de tècniques modernes, aquest senzill consell demostra que les àvies sempre han sabut treure el màxim partit dels ingredients disponibles. Així que la pròxima vegada que compris marisc congelat, recorda aquest truc. Amb una mica d'aigua i sal, sorprendràs els teus comensals amb marisc que sembla acabat de portar del mar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!