El premi a millor cuiner del Concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí és un dels guardons més importants de cuina jove a Catalunya. Uns premis que organitza Hostaleria de Lleida i que enguany arriben a la 34a edició. El Mercat del Pla va acollir ahir al vespre la cerimònia d'entrega de premis, coincidint amb la Gran Festa de la Gastronomia de Lleida.
Aparador de talent jove
El guanyador dels premis Àngel Moncusí d'enguany ha estat Ashot Gevorgyan, del restaurant Cal Xirricló (Balaguer). Al concurs hi han participat 9 xefs d'entre 18 i 28 anys, tots ells procedents de restaurants de la província o de diferents escoles d'hostaleria del país: Adrià Figueroa del restaurant Carballeira (Lleida), Genís Santos de Bodega Barri (Lleida), Ashot Gevorgyan del restaurant Cal Xirricló (Balaguer), Eloi Muñoz del restaurant Saroa (Lleida), Fernando Gómez de El Dien Catering (Vallfogona de Balaguer), Tor Bordes de l’Escola d’Hostaleria del Pallars, Marcel Alfocea de l’Escola d’Hosteleria de Tona i Martí Segura i Joan Raül Jiménez de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida (ESCHOTUR). Una edició en què no hi ha hagut cap noia concursant.

Uns premis que serveixen per escollir el millor xef de les terres de Lleida, però també per adonar-se de tot el talent jove que es forma als restaurants i escoles d'hostaleria de casa nostra
Durant el concurs, els participants han hagut de demostrar les qualitats tècniques davant el jurat amb l'elaboració de diferents plats, un d'ells, fet amb un ingredients sorpresa que no s'ha revelat fins al moment de la prova: un conill sencer. El concurs és un dels més importants de Catalunya, amb un bagatge de més de 30 anys. Alguns dels cuiners que han guanyat el concurs en edicions anteriors, ara treballen en algunes de les millors cuines del país, o fins i tot regenten el seu propi restaurant, com en el cas d'Àngel Esteve, del restaurant Sisè. Uns premis que serveixen per escollir el millor xef de les terres de Lleida, però també per adonar-se de tot el talent jove que es forma als restaurants i escoles d'hostaleria de casa nostra.
Diferents premis
A més del premi a millor xef jove de Lleida, el concurs també ha reconegut el segon classificat i el guanyador del millor treball de cuina amb un guardó. El primer classificat podrà gaudir d'un sopar per a dues persones a qualsevol restaurant del país guardonat amb estrella Michelin, inclosa la nit d'hotel. El segon premi, atorgat a Joan Raül Jiménez, consisteix en la inscripció en un dels cursos de cuina d'una reconeguda escola de Barcelona. Així mateix, el millor treball de cuina, premi que s'ha endut Genís Santos, podrà gaudir d’un àpat a qualsevol establiment associat a Hostaleria de Lleida.
El jurat l'han format diferent professionals del sector com són Martí Comamala, del restaurant 539 Plats Forts (Puigcerdà), Javier Mas Farré, de Mas Farré Grupo (Monzón) i Marc Raluy, guanyador de l’edició 2024 del concurs Joves Cuiners Àngel Moncusí. A més, també hi ha hagut un jurat tècnic, format per Gabriel Jové, director d’operativa del Grup La Ramona i Carles Frago, professor de l’escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida.