Renovar-se o morir. I és que l'èxit d'anys anteriors pot esfumar-se si no entens les demandes i els gustos de la societat. I què millor que oferir-los l'elit gastronòmica del país, tota condensada i barrejada al mateix espai. El millor xocolater del món el 2022, en Lluc Crusellas, o la gelateria i biquineria dels germans Roca, per no parlar dels excel·lents Javier Sanz y Juan Sahuquillo, xefs del Cañitas Maite, així com de moltíssimes ofertes gustoses que es troben a la vuitena edició de La Santa Market.

Un cor annex i temporal que batega ple de salut i bon gust i que dignifica no només la gastronomia de la Costa Brava, sinó la d'un país sencer. Havent batut rècords d'assistència històrics el mes de juliol, amb més de 90.000 assistents en quatre setmanes, aquest espai d'oci culinari, musical i social ubicat a Santa Cristina d'Aro agrupa pizzeries, restaurants top, hamburgueseries, foodtrucks de menjar ràpid del primer nivell i espais únics per als dolços, en el que es converteix en el teixit més espectacular i deliciós de l'estiu, amb data de caducitat fixada el 25 d'agost.

La Santa Market / Foto: Cedida
Una nit d'estiu a La Santa Market / Foto: Cedida

Un duet talentós i de renom

No es pot fer un repàs de tot allò que et trobaràs a La Santa enguany sense començar per les meravelles de Lluc Crusellas i els germans Roca. Dos mestres de renom a Catalunya, els millors del món en les seves categories, que aterren per primera vegada a La Santa Market en aquests vuit anys de recorregut del mercat.

El gran mestre xocolater guanyador del World Chocolate Masters 2022, que l'acredita com a millor mestre xocolater del món, porta a La Santa la versió més dolça de les postres en format street-food. Amb una parada de colors roses i llums càlides, ofereix el gust més dolç per donar tret de sortida a una tarda a La Santa o, altrament, com a cloenda de la jornada per marxar amb un toc increïblement llaminer.

Com a complement d'aquest duet, trobem el dolç i salat dels germans Roca: el Rocambolesc, amb els seus atractius gelats que generen unes cues tremendes, i la Bikineria, amb una oferta salada per contrarestar tots els paladars. El reconegut pastry-xef Jordi Roca, copropietari d'El Celler de Can Roca (3 estrelles Michelin i dues vegades nomenat el millor restaurant del món), aterra a Santa Cristina d'Aro amb la proposta més creativa i dolça. Una varietat de gelats soft, cucurutxos, terrines i també, els famosos biquinis! Sandvitxos planxats amb què Rocambolesc fa la seva entrada al món salat.

Lluc Crusellas a La Santa Market / Foto: Jordi Tubella
Lluc Crusellas a La Santa Market / Foto: Jordi Tubella

Dos restaurants descomunals

Els dos restaurants de servei complet, Cañitas  Maite i Le Clandestin, estrena d'aquest any, conviuen en plena harmonia amb propostes com les mencionades anteriorment.

Els primers, originaris d'Albacete repeteixen tanda per segona edició consecutiva, després de l'èxit aclaparador de la temporada anterior. Albacete o Santa Cristina d'Aro són els dos llocs més singulars a tot l'Estat, ja que són les dues úniques ciutats a tota la península on es pot gaudir de la cuina dels xefs Javier Sanz i Juan Sahuquillo. De fet, a la localitat catalana per temps limitat. I és que el binomi de cuiners espanyols va aconseguir l'any passat un fet excepcional i és portar a La Santa Market, un espai d'oci majestuós a la Costa Brava, la primera estrella Michelin de la història. Tot el context a La Santa és meravellós, però si, a més a més, afegeixes a l'equació el menú de 9 plats monumental del Cañitas Maite, ja és per perdre el nord i embogir del tot.

Xef Joseba Cruz La Santa Foto Cedida
Joseba Cruz, millor Cuiner de l’Any 2021 / Foto: Cedida

La nova atracció i espasa de combat de La Santa és l'espatarrant Le Clandestine del cuiner Joseba Cruz. Aquest xef nòmada reconegut com a Cuiner de l’Any 2021 al Fòrum Gastronòmic de Barcelona, cau a La Santa amb el seu projecte Le Clandestin. Després de passar per diversos restaurants d'alta gastronomia, Cruz, un esperit inquiet amb una mirada particular del territori, va crear un restaurant itinerant que ofereix un menú degustació sorpresa que ha anat circulant per diversos enclavaments de Catalunya. Una proposta que conviu paral·lelament amb La Forêt, també del mateix Joseba, un espai de cuina més senzilla, però igualment evocadora en forma de platerets amb el toc mestre d'un xef inclassificable, alhora original i rigorós.

Noves incursions i estrenes prometedores

El director de La Santa, Julio Rico, en la seva continuada aposta per la millora i cerca de l'excel·lència i la sorpresa, treballa any rere any per oferir novetats com les de Ritmo i Rollo's. Són dues estrenes més d'aquesta vuitena edició, molt diferents entre si, que permeten que el públic (meitat estranger, meitat local) pugui trobar a La Santa una oferta variadíssima i amb la qual satisfer de totes les maneres els seus gustos.

Xefs La Santa / Foto: Cedida
Tots els grans cuiners de la 8a edició de La Santa / Foto: Cedida

En el primer cas, trobem a Ritmo, una nova emergent empresa de menjar ràpid basat en producte de qualitat italià: la pasta. Un exemple, els rigatoni de carbonara trufada, estan deliciosos i són els més venuts. Copiant el model d'èxit de Deleito, uns joves amics i socis experts en publicitat i màrqueting han fundat aquesta empresa establint la seva primera parada de negoci a La Santa, amb l'objectiu d'estendre's per tota Catalunya. Strozzapreti, tagliatelle, rigatoni, nyoquis i molts més tipus de pasta amb salses i tècniques diverses fonamenten aquest menjar ràpid de qualitat que busca atrapar un lloc al mercat que fins ara no estava ocupat. De moment, primera experiència i primeres setmanes a La Santa amb un model que funciona i sedueix ràpidament el públic.

En aquesta breu repassada, acabem amb Nathan Minguell, cuiner i finalista de MasterChef 5, que va obrir a Barcelona el seu primer restaurant anomenat Rollo's. Tancat per vacances a l'agost, es trasllada a La Santa Market en una primera incursió que pretén atraure tot tipus de paladars que busquin una versió saludable i gurmet del menjar ràpid. Els comensals poden triar entre vuit tipus d'oblees, incloent-hi opcions com hummus, espinacs, llenties, tomàquet, curri, remolatxa i carbó activat. L'opció 'Al teu rotllo' permet als clients personalitzar el rotllo amb una selecció de proteïnes, ingredients addicionals, toppings i salses, assegurant una experiència culinària selectiva.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!