La visita del president de la Generalitat, Salvador Illa, a la Festa del Primer Oli de Jaén, a Catalunya, celebrada aquest diumenge a Sabadell, ha aixecat molta polseguera a les xarxes socials, a la comunitat política i gastronòmica. El territori català posseeix una varietat molt àmplia d’olis d’oliva excel·lents, destacats per la seva àmplia gamma de sabors, aromes, colors i característiques propis de cada territori que provoquen una personalitat única de cada oli d’oliva català. Existeixen cinc Denominacions d’Origen Protegides (DOP) d’olis d’oliva verge extra a Catalunya: Oli de Terra Alta, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli de l’Empordà, Siurana i Les Garrigues.

Els millors olis de Catalunya

La Denominació d'Origen Protegida és un distintiu de qualitat reconegut a escala comunitària que certifica la procedència d'un producte agroalimentari d'una zona determinada. L'elaboració, producció i transformació dels productes amb DOP ha de tenir lloc a una zona geogràfica específica, que és la que li dona el nom al mateix producte. A més, té una reputació lligada al seu origen i posseeix unes característiques de qualitat que es donen pròpiament al medi geogràfic on es produeixen, tenint en compte tant factors humans com els naturals.

DOP Terra Alta

Oli equilibrat, agradable al paladar i amb fragància de poma i ametlla verda. Segons el moment de la recol·lecció, es diferencien entre: afruitat de recol·lecció primerenca, de color verd, amb més cos i amb sabor ametllat amarg; i de recol·lecció tardana, de color groc i més fluid. La principal varietat és d’Empeltre, però hi poden participar l’Arbequina, Morruda i Farga. La zona de producció és en els municipis de la Terra Alta i els municipis d’Ascó, Riba-roja d’Ebre i Flix.

Oli DOP Terra Alta / Foto: Cedida

DOP Baix Ebre - Montsià

Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa. El seu color varia segons l’època de recol·lecció i de la situació geogràfica dins la zona de producció, des del groc verdós al groc daurat. Són olis molt aromàtics i gustos al paladar, afruitats al principi de campanya i dolços més endavant. La varietat d’oliva és la morruda (50%), sevillenca (30-35%) i farga (10-20%); mentre que la zona de producció és a tots els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

🥇 Aquest és el primer oli d'oliva verge extra fet a Barcelona
 

DOP Empordà

Olis d’oliva verge extra límpids, transparents, sense vels ni terbolesa. Gustosos i aromàtics, lleugerament astringents, amb una picantor en equilibri amb l’afruitat i una complexitat aromàtica notable, aromes d’ametlla, tomàquet, anisats, fonoll i carxofa. Varietat d’oliva: Argudell, Corivell, Verdal i Arbequina (mínim 80% per separat o conjuntament), i un màxim de 20% d’altres varietats de la zona. Els municipis de l’Alt Empordà i del Baix Empordà, i altres municipis de les comarques del Gironès (Viladasens, Sant Jordi Desvalls, Flaçà, Madremanya i Llagostera) i el Pla de l’Estany (Crespià, Esponellà i Vilademuls) en són els productors.

Oli DOP Empordà / Foto: ACN

DOP Siurana

L'oli de Siurana és aquell oli d'oliva verge obtingut del fruit de l'olivera de les varietats Arbequina, Rojal i Morruda, a partir de procediments mecànics o altres mitjans que no produeixin alteracions a l'oli i en preservin qualitat. D'entre les varietats emprades, el 90 % de les olives són Arbequina. Dins la DOP Siurana, i segons l'època de collita de les olives, es poden distingir dos tipus: l'oli afruitat –que prové d'una recol·lecció primerenca i de color veritable, amb força cos i un sabor lleugerament amarg–; i l'oli dolç –que prové d'una recol·lecció més tardana, és de color groc i de consistència més fluida–. Aquests olis tenen una textura molt agradable al paladar, amb una aroma d'ametlla verda i de poma, i per això el seu valor organolèptic. Cal dir que la seva acidesa no pot superar els 0,5°. Zona de producció: inclou tota la conca natural del riu Siurana i alguns municipis veïns, distribuïts per les comarques del Priorat, el Tarragonès, la Ribera d’Ebre, l’Alt i el Baix Camp, el Baix Penedès i la Conca de Barberà.

DOP Les Garrigues

L’oli d’oliva verge extra DOP Les Garrigues és afruitat d’oliva fresca, verda o madura, amb aromes que recorden l’ametlla verda, l’herba, la fulla, el tomàquet i la carxofa. La seva entrada en boca és dolça, manifestant-se la personalitat dels atributs amarg i picant de forma notòria i equilibrada. Quan l’oliva és més verda, aquests atributs es manifesten de forma més intensa i les aromes verdes es fan més presents, essent un oli que fa les delícies dels amants de l’oli verd. A mesura que va madurant el fruit, la intensitat dels seus atributs disminueix, predominant un gust més dolcenc. Tots aquests trets diferencials corresponen al vincle de l’arbequina amb el territori (la terra, el clima) i al bon fer dels productors i de les cooperatives i molins durant l’elaboració i l’envasament de l’oli. Cal destacar que aquest oli és ric en polifenols, antioxidants naturals propis de l’oliva, responsables de la seva estabilitat davant l’oxidació, i d’efectes molt beneficiosos per a l’organisme. Comarques de les Garrigues, el sud del Segrià i part del sud de l’Urgell en són la zona de producció.

DOP oli de Les Garrigues / Foto: Cedida

Les olives que produeixen l'oli d'oliva verge han d'estar en el seu punt òptim de maduració a l'hora de ser recol·lectades, sense cap defecte ni cap alteració amb una qualitat superior. A més, per aconseguir la qualificació de verge extra s'han de complir una sèrie de requisits durant tots el procés d'obtenció de l'oli. Per altra banda, l'oli d'oliva verge és l'únic aliment que té establertes unes característiques organolèptiques pròpies mitjançant el reglament comunitari, i la valoració d'aquestes característiques pel que fa a sabor i aroma és realitzada per un grup d'experts en oli reunits en el que s'anomena panel de tast d'olis.