Queden pocs dies perquè arribi el Nadal i, per tant, perquè sigui l'hora d'obrir infinitats de regals que es fan les famílies, els amics i els companys de feina. Són moments, doncs, de nervis i caos per aconseguir un bon regal, original i que agradi al receptor. De regals, n'hi ha de tota mena. Avui, en el capítol d'aquesta setmana, el copropietari de la botiga Llet Crua, en Xevi Miró, ens aconsella regals de Nadal al voltant de la temàtica de formatges. Agafa la llibreta i el bolígraf i pren nota d'aquesta dolça i saborosa proposta gurmet de Nadal.
Regals de Nadal en forma de formatge
"Ve Nadal i no sabeu què regalar? Regaleu formatges!", diu somrient en Xevi.
Formatges petits
En primer lloc, cal subratllar que els experts sempre recomanen que siguin formatges petits, ja que si optem per comprar-ne un de dimensions grans és més fàcil que es faci malbé abans un cop l'hem obert. Si no te l'has de menjar en una setmana o dues, és òptim considerar els formatges més petits.
Pala i ganivet amb forats
Ara bé, si estàs cansat de regalar sempre formatges i vols ser original, pots fer una passa més enllà i regalar un estri per servir i tallar els formatges com ho faria un expert de debò. El que ens proposa en Miró és una pala que "és l'eina que faig servir més per tastar formatges, ja que permet agafar talls molt petits que es posen a la boca amb un sol mos i són perfectes". Però també ens podem inclinar cap al ganivet amb forats, que fa que els formatges tous no s'enganxin a la pala.
Fondue
La fondue és un deliciós plat suís originari de les granges alpines que era una forma econòmica d'alimentar les famílies. A la versió original se submergia pa dur en formatge Gruyère fos, però, amb el temps, la fondue suïssa s'ha anat popularitzant per tot el món fins a ser el que coneixem avui dia. És fàcil de fer i molt versàtil, ja que també permet una versió dolça. L'expert formatger ensenya diversos tipus d'eines per fer fondue que pots regalar per aquestes festes.
Raclet
La raclet, un plat molt típic de Suïssa, és una altra proposta de regal. 'Raclette' vol dir 'raspar' i és un formatge creat i dissenyat per ser fos. Tradicionalment, aquest formatge es fonia a les llars de foc. Després, però, es van començar a crear artefactes de diversa índole per fer aquesta feina menys feixuga. La màquina que, en el moment en què la peça formatgera s'acosta, es va fonent a poc a poc seria un gran regal per a aquest Nadal.
Girolle
El girolle és un utensili de cuina emprat en la cuina suïssa per fer grans encenalls de formatge en forma de flor. S'empra en especial amb el formatge suís Tête de Moine, del qual es treuen unes rosetes anomenades girolles. La seva invenció data del 1982, per Nicolas Crevoisier.