Quantes vegades t'has preguntat com maridar un formatge, si és veritat que engreixen, com menjar-lo i un llarg etcètera. Existeixen molts mites sobre aquest aliment. Per això, en el darrer capítol d'aquesta temporada, l'expert Xevi Miró, copropietari de Llet Crua, ens parla sobre alguns dels mites més comuns i els enderroquem, perquè puguis continuar gaudint del formatge, sabent-ne una mica més sobre això. El consum de formatge està molt estès a Catalunya i a l'Estat, esdevenint un producte molt llaminer per a molts paladars. Sí, hi ha gent a qui no li agrada encara que et sembli increïble. I sí, també hi ha gent intolerant. Però als amants dels formatges, si els poses davant un bon formatge, els tens guanyats. Hi ha infinitat, cada formatge és un món, però avui et desmentim alguns dels mites més estesos sobre aquest aliment.

 

"Quants cops has sentit a dir que als ratolins els agrada el formatge", pregunta en Xevi, que respon que això "no és ben bé cert". L'aliment preferit dels ratolins no és el formatge. Segons una investigació del Dr. David Holmes, de la Universitat Metropolitana de Manchester, els rosegadors mengen qualsevol tipus de menjar, però prefereixen els grans, fruites i coses dolces. Igual que passa amb la majoria dels animals salvatges, els ratolins s'alimenten de tot quan estan afamats, encara que a molts no els agradi el formatge.

Al contrari del que dicta la creença popular, el formatge Gruyère no és sinònim de formatge amb forats, "ja que en cas de presentar-los els té de forma escassa i de la mida d'un pèsol", sentencia en Xevi. Per contra, si pensem en un formatge ple de forats enormes es tractarà d'un Emmental. Pel que sembla l'origen de la confusió és perquè antigament qualsevol formatge suís -inclòs l'Emmental- es deia Gruyère. En qualsevol cas, del que no hi ha dubte és que l'escorça i la presència o no de forats són part de la personalitat dels formatges, i els forats són un dels fenòmens que més hipnotitza els consumidors.

Si alguna vegada has tallat un formatge a rodanxes, és possible que hagis vist uns petits puntets blancs. "Són uns diminuts vidres que algunes persones confonen amb agregacions de sal", revela l'expert. Tot i les similituds i el fet que tinguin una textura cruixent, les dues substàncies són completament diferents. Aquestes esquitxades són, en realitat, agrupacions d'aminoàcids —molècules que formen les proteïnes— que es troben al formatge de manera natural. Mentre el formatge madura, la tirosina —l'aminoàcid més present en aquests vidres— es va precipitant. De totes maneres, l'expert també explica al seu bloc que al formatge també es poden trobar cristalls molt similars que estan compostos per lactat càlcic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!