Els problemes digestius són cada dia més freqüents i un dels més comuns és la inflor abdominal juntament amb l'excés de gasos. A vegades, aquesta situació és fàcil relacionar-la amb aliments concrets com poden ser els refrescos o fins i tot les verdures crucíferes (bròcoli, col o ruca). Aquests aliments fan tenir gasos, independentment de com sigui de resistent el teu estómac. Això sí, a unes persones els resulta més molestos que a d'altres.
En altres ocasions, no som capaços de relacionar aquestes molèsties digestives, que també poden anar acompanyades de diarrea i dolor, amb un aliment concret. I és que en consumir cada vegada més aliments envasats (no tenen per què ser processats) també ingerim substàncies de les quals no sempre som conscients. Conservants, saboritzants, colorants... la llista és infinita i molts dels seus efectes secundaris també poden ser-ho.
Un sucre amagat
El sorbitol és un polialcohol, alcohol polihídric o alditol de sucre descobert pel francès Boussingault el 1872 en les baies de Sorbus aucuparia L. Així doncs, es tracta d'un producte natural que és present en multitud de fruites com poden ser pera, poma o préssec. A més, el sorbitol s'utilitza en la indústria alimentària com a edulcorant. En aquest cas, a l'etiqueta pot aparèixer amb el seu nom, però també amb el codi E-420.
El seu ús està àmpliament estès, igual com altres edulcorants artificials, sobretot en productes dietètics o aquells que estan indicats per a diabètics. En aquest grup trobem des de xilis sense sucre, a dolços o refrescos 0,0. El motiu principal és que són més dolços que el sucre blanc i a més són menys calòrics. El seu impacte a l'índex glucèmic no és tan alt com el sucre i, per això, és vàlid per als diabètics. Però davant d'aquest avantatge, hi ha alguna altra part negativa.
L'avís de Xevi Verdaguer
Especialista en nutrició, Xevi Verdaguer adverteix dels efectes desconeguts del sorbitol. I és que, si al cap de poc temps després de consumir un producte amb sorbitol (entre mitja hora i dues hores) notes inflor abdominal, diarrea o gasos, pot ser que siguis intolerant a aquest additiu.
"Aquests símptomes gastrointestinals són conseqüència directa dels efectes osmòtics dels poliolès mal absorbits (i altres substrats) a l'intestí prim i conseqüència indirecta dels efectes induïts per la fermentació bacteriana que produeixen SCFA i gasos a l'intestí gruixut (còlon)", escriu l'especialista en el seu blog. A més, el sorbitol pot interferir de forma negativa a la teva microbiota i provocar un dany a llarg termini. Per això, és important detectar el problema a temps i, en cas que sigui necessari, retirar el sorbitol de la teva dieta. Encara que això impliqui haver de llegir moltes etiquetes al supermercat.
En qualsevol cas, també has de saber que existeix un test que pot confirmar la teva intolerància al sorbitol. Una prova senzilla amb què podràs sortir de dubtes ràpidament i posar-lo anomeni totes aquestes molèsties que arrossegues.