Sortir a buscar bolets és una activitat divertida, cansada, frustrant o pletòrica. Però independentment de l'èxit de la cerca, plegar bolets sempre és una activitat perillosa si no es fa amb coneixement de causa. Mai has d'agafar un bolet que no coneguis amb certesa perquè el podries estar confonent amb un bolet verinós. N'hi ha molts de tòxics, però també n'hi ha de mortals. A la muntanya s'ha d'anar amb molt de compte, especialment amb aquest bolet tan comú que provoca la mort gairebé segura si te'l menges.

El bolet de la mort

La farinera borda (Amanita phalloides) és un bolet molt tòxic i abundant als boscos de Catalunya. Segons la Generalitat de Catalunya, és el responsable de gairebé totes les intoxicacions mortals produïdes al país. Té la forma típica de les amanites, amb anell al voltant del peu i una volva que embolcalla la base. El seu color més característic és el verd olivaci, si bé se’n poden trobar exemplars esgrogueïts i, fins i tot, gairebé blancs. Les làmines són blanques amb reflexos verdosos i el peu blanc. 

El més important a l'hora de collir un bolet és saber-lo identificar

Amanita phalloides
La farinera borda també es coneix com a amanita phalloides / Foto: Wikimedia Commons

El més important a l'hora de collir un bolet és saber-lo identificar. Davant el dubte, millor no tocar-lo. Però si volem verificar si un exemplar és tòxic o no, en el cas de la farinera borda és molt important revisar-ne el peu. La volva pot quedar tapada per la fullaraca i no resultar visible a primer cop d’ull. Per això, en el cas de les amanites i altres bolets que s’hi poden confondre, cal arrencar-los sencers, ja que l’existència de volva i l’aspecte d’aquesta són característiques molt importants per identificar correctament les espècies.

Una porció d'aquest bolet pot matar en qüestió d'hores un infant de 8 anys

Conseqüències fatals

El metge i micòleg Joan Ramon Pina explicava, en declaracions a TV3, que la farinera borda és un bolet perillós i mortal. L'expert assegura que la ingesta d'un sol bolet provoca la mort gairebé segura d'una persona. Però no només cal vigilar amb no menjar-se'n un de sencer, sinó que també cal parar compte amb ingerir-ne un tros. Una porció d'aquest bolet pot matar en qüestió d'hores un infant de 8 anys. Així doncs, els bolets tòxics —i en aquest cas també mortals— suposen un perill per la persona que els recull, però també per qui hi conviu, especialment infants i persones vulnerables.

 

La fama del bolet és tal que fins i tot se n'ha fet cançons, com la 'Farinera Borda. Bolets' de Celdoni Fonoll. Una animada cançó popular que parla de la perillositat de la farinera borda.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!