El raïm és una fruita exquisida de finals d'estiu. Habitualment es cull al setembre, però els últims anys s'han vist vinyes que el cullen a l'agost. A Catalunya, la majoria de raïm que es conrea es dedica a la producció de vi, però es tracta d'una fruita que també es pot menjar fresca, o seca en forma de pansa, i que té unes propietats úniques i sorprenents.
Una fruita exquisida
Segons explica la biblioteca virtual de la Diputació de Barcelona, el raïm és una de les fruites amb el contingut en sucre més alt. Amb 16 g de sucre per cada 100 g de fruita, està una mica per sota de la quantitat d'altres fruites com el plàtan. Però a més de sucre, també té molta aigua, per tant, no és un aliment calòric. És un aliment ric en antioxidants, sobretot a la pell. Per aquest motiu es recomana no pelar el raïm quan es consumeix, perquè estaríem llençant a la brossa una de les parts més importants de la fruita.
A l'hora de menjar-se'l és important tenir-lo ben net. Com que convé menjar-se'l amb la pell, el raïm ha d'estar net i sense residus a la superfície. D'aquesta manera se n'aprofiten al màxim les propietats nutricionals. I si el volem consumir al seu punt òptim, amb el màxim grau de dolçor possible, l'haurem de comprar fresc i madur. El raïm és una fruita no climatèrica, és a dir, que no madura un cop collida, com podria ser el cas del plàtan, per exemple. Per tant, per gaudir-la madura, s'ha d'haver collit madura i s'ha de consumir de seguida que es pugui. En cas de voler-lo guardar durant més temps, el raïm es pot congelar, separat de la tija i ben net, en una bossa de congelador durant un any. Evidentment, no serà mai tan bo com el raïm fresc, però si vols evitar que es faci malbé és una alternativa a tenir en compte.
Receptes amb raïm
El vi no és suc de raïm; almenys no exclusivament, perquè és una beguda alcohòlica. Per tant, la ingesta de vi no substitueix la de raïm en cap cas. A més de vi, amb el raïm es poden fer moltes receptes delicioses com aquestes:
Iogurt amb nous, raïm i magrana
L'explosió del gra de magrana refresca el paladar, la dolçor del iogurt i de la melmelada et netejaran la boca del dinar i et faran la sensació d'estar menjant postres i, finalment, el cruixent de la nou amagarà la textura de fusta que sempre té la llavor de la magrana, que no sempre és agradable.
🍇 Recepta de iogurt amb nous, raïm i magrana
Chutney de raïm amb broquetes de pollastre
El chutney és un condiment agredolç i especiat típic de l'Índia i les cuines del sud-est asiàtic. S'elabora tradicionalment a partir de fruita cuita amb vinagre i sucre, a la qual s'afegeixen espècies i tota mena d'ingredients.
🍇 Recepta de chutney de raïm amb broquetes de pollastre
Pintxo de figa, raïm, grana padano i vinagre de Mòdena
Aquests pinxos els pots oferir com a aperitiu, tapa, berenar, pica-pica o també per postres, acompanyats d'una copa de garnatxa o vi de gel.