El pastisser barceloní Christian Escribà ha fet història. Aquest xef català ha creat les primeres mones de Pasqua 2023 del món amb intel·ligència artificial (IA). "És una mona que hem creat nosaltres conjuntament amb el sistema", ha declarat Escribà. Ell ha elaborat per a aquesta Setmana Santa "les primeres mones de Pasqua a partir de la intel·ligència artificial", que vendrà amb dolços propis o per encàrrec d'un client que els plantegi algun disseny.
"La millor joguina de la humanitat"
El xef Escribà ha comentat que la IA aplicada a la creació d'aquestes mones li sembla "la millor joguina creativa de la història de la humanitat" i que les seves possibilitats es poden estendre a la paqueteria i a l'aparadorisme. En declaracions a Europa Press, el pastisser ha assegurat que la creixent presència d'aquesta intel·ligència artificial pot servir al sector de la pastisseria per crear estalviant costos i temps.
Cada mona parteix d'una idea que s'introdueix amb text en programes de la IA, com ara Stable Difussion i Midjourney, i després un artesà modela aquesta idea per obtenir una maqueta en 3D, un pas que també podria acabar automatitzant. La peça obtinguda s'escaneja en 3D per obtenir un motlle, sigui en silicona per a aliments o en termoformat, i a partir d'aquí sorgeix la mona física.
Preu "molt econòmic"
El procediment que utilitza aquesta pastisseria no serveix únicament per crear mones. Escribà ha confirmat que aquest és només el primer pas i que la intenció és potenciar aquesta eina. Aquesta mateixa tècnica, segons el pastisser, es pot aplicar a galetes, xocolata o pastissos, entre moltes altres opcions.
"A partir d'ara podem treballar amb el client des de casa o que ell ens enviï qualsevol cosa que li passi pel cap. En molt poc temps, unes 24 hores, transformarem la idea que ha tingut el client en una cosa comestible", ha manifestat Escribà. Una de les qüestions que cal resoldre més importants d'aquest projecte és saber el preu de les mones. El preu és “molt econòmic”. "Estem parlant que a partir de 8 o 10 euros es pot fer alguna cosa", ha detallat el pastisser.
Una família pastissera i innovadora
El pare del pastisser, Antoni Escribà (1930-2004), ja va començar a crear enormes figures de xocolata de manera artesanal, i, després, l'obrador s'ha anat sofisticant. Per exemple, en sorgir Internet van idear l'enviament de mones virtuals com a regal que podia arribar a qualsevol lloc del món, i fa anys van començar a imprimir imatges en 360 graus a sobre dels dolços i sobre la textura tova.