Les mongetes del ganxet amb botifarra són un plat emblemàtic de la cuina catalana, que destaca per la seva senzillesa i per ressaltar el sabor autèntic dels productes locals. La mongeta del ganxet, originària de la comarca del Vallés, és un llegum petit, de forma arronyonada i textura mantegosa que, combinada amb la botifarra, una salsitxa típica catalana, crea una harmonia perfecta de sabors.

Un plat amb el qual sorprendràs als teus convidats

Ingredients:

  • 400 g de mongetes del ganxet seques
  • 4 botifarres fresques
  • 2 fulles de llorer
  • 2 grans d'all
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal
  • Pebre negre al gust
joey huang ZnYs2sGzfvo unsplash
L'all li dona un toc a aquesta recepta / Foto: Unsplash

Preparació:

El primer pas és posar les mongetes en remull la nit anterior a la preparació. És fonamental deixar-les en aigua freda durant almenys 12 hores. Aquest procés és essencial per estovar les mongetes i facilitar la seva cocció l'endemà.

Una vegada hidratades, escorre les mongetes i col·loca-les en una olla gran amb aigua fresca. Afegeix les fulles de llorer i un dels grans d'all pelat. Porta l'olla a foc mitjà i deixa que les mongetes es coguin lentament. És important no deixar que l'aigua arribi a bullir fortament, ja que podria trencar les mongetes i afectar la seva textura. La cocció durarà entre 90 minuts i 2 hores, depenent de la qualitat i frescor de les mongetes. Saps que estan a punt quan estan tendres però mantenen la seva forma.

És fonamental deixar les mongetes en aigua freda durant almenys 12 hores

Mentre les mongetes es cuinen, pots preparar la botifarra. L'opció més tradicional és rostir-la a la graella, però també pots fregir-la en una paella. Abans de cuinar-la, punxa les botifarres amb una forquilla per evitar que explotin en escalfar-se. Rosteix les botifarres a foc mitjà fins que estiguin daurades per fora i sucoses per dins, aproximadament 10-15 minuts.

jasmine waheed rZzRWBM7 zw unsplash
Mongetes fresques / Foto: Unsplash

Una vegada que les mongetes estiguin cuites, escorre-les, reservant una mica de l'aigua de cocció. En una paella àmplia, afegeix un bon raig d'oli d'oliva i daura l'altre gra d'all, tallat a làmines. Incorpora les mongetes cuites i afegeix una mica de l'aigua de cocció reservada. Salta foc mitjà, barrejant suaument perquè les mongetes absorbeixin els sabors sense desfer-se.

Serveix les mongetes calentes juntament amb les botifarres acabades de rostir. Aquest plat es pot acompanyar amb pa rústic i un bon vi negre. Gaudeix d'aquesta recepta tradicional catalana que ressalta la simplicitat i riquesa de la cuina casolana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!