El cuiner Fermí Puig ha mort aquest divendres al vespre a l'edat de 65 anys a Barcelona a conseqüència de les complicacions d'un càncer. Xef del restaurant que porta el seu mateix nom, Fermí Puig ha sigut un dels referents més importants de la cuina catalana contemporània. Va treballar en restaurants tan mítics com elBulli i va passar per diferents cuines abans d'embarcar-se en el seu propi projecte personal.
Mor Fermí Puig als 65 anys
Acompanyat per la família fins a l'últim moment, ha marxat després d'haver plantat cara d'una forma admirable i amb molta valentia als diversos problemes de salut sorgits, des que li van diagnosticar una malaltia limfàtica. Les famílies Puig, Soler i Botey volen agrair l'esforç i dedicació de l'equip mèdic i del personal sanitari que l'ha atès durant totes aquestes setmanes, tant de l'Hospital Clínic de Barcelona com de la Clínica Sant Antoni. Un agraïment que igualment fan extensiu a tota la ciutadania per l'afecte, el respecte i el suport mostrat i que Fermí Puig ha notat sempre i que l'ha encoratjat tots aquests mesos. El funeral se celebrarà aquest diumenge a les 10 del matí al tanatori de Granollers.
Adéu, estimat Fermí. Gràcies de tot cor per tantes i tantes coses meravelloses, i pel teu compromís insubornable i incondicional a la causa de Catalunya.
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 19, 2024
Quin greu. El trobarem molt a faltar.
Una abraçada i el meu condol a la família i amics. https://t.co/RDPUhdtYNw
Fermí Puig ha estat un dels referents de la gastronomia catalana dels últims temps. Coetani de grans figures com Ferran Adrià, Santi Santamaria o Carme Ruscalleda, va iniciar-se al món de la cuina al restaurant de Montse Guillén al carrer Marià Cubí de Barcelona i des d'allà la seva carrera només va fer que ascendir. Uns anys més tard va passar per elBulli per formar-se amb l'aleshores elit gastronòmica mundial. Puig va aterrar després a l'Hotel Majestic de Barcelona, on va engegar el restaurant Drolma, amb el qual va aconseguir una estrella Michelin l'any 2002. Ha conduït el seu projecte més personal al seu restaurant homònim, Fermí Puig, fins al final dels seus dies; un projecte que havia anunciat el seu final fa unes setmanes, però que va prorrogar el seu tancament gràcies a l'èxit de convocatòria que va tenir després de donar la notícia de la jubilació. El seu company de carrera ha estat Alfred Romagosa, cap de sala del restaurant. Romagosa ha treballat en establiments tan mítics com Can Fabes i l'any 2020 va ser nomenat Millor Cap de Sala als Premis Nacionals de Gastronomia de l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.
El 2019 publicava l'última entrega, La pilota, a l'olla, un recull de receptes de la secció homònima de RAC1 que comptava amb textos de diferents personalitats, com ara José Antich, Tatxo Benet o Jordi Basté, entre molts d'altres
Cuiner i divulgador
Fermí Puig, a més de cuiner al restaurant, també era divulgador gastronòmic i va escriure diversos llibres parlant sobre la seva cuina. L'any 2009 va publicar Cuinetes, un recull de les receptes que el cuiner compartia amb Jordi Basté al programa de ràdio El Món a RAC1. Receptes tradicionals que el cuiner volia transmetre a les futures generacions perquè no es perdés un tipus de cuina únic i ancestral. Dos anys després, el 2011, Puig publicava el seu segon llibre, Més cuinetes, una nova entrega amb el mateix estil del primer llibre. El 2019 publicava l'última entrega, La pilota, a l'olla, un recull de receptes de la secció homònima de RAC1 que comptava amb textos de diferents personalitats, com ara José Antich, Tatxo Benet o Jordi Basté, entre molts d'altres.