Rafa Cantero, nascut a la ciutat gallega de Quiroga, ha mort a l’edat de 73 anys a la ciutat de Roses. El xef i propietari va obrir el seu restaurant als anys vuitanta i es va convertir en tot un referent a la costa brava gràcies a la seva cuina on oferia el millor producte, però també gràcies a uns comentaris del famós xef Ferran Adrià on explicava que era un dels seus llocs predilectes.
Cuina des del cor
Especialitzat en peixos i mariscs, aquest local senzill era visitat per oriünds i forans a parts iguals. Del Rafa es deia que quan no trobava bon peix a la llotja de Roses preferia no obrir el restaurant en comptes de portar el peix de fora. Un establiment ple de records i bones experiències de qui sabia que allí s'hi tocava bon producte. Llenguado, llobarro, turbot o gamba, en Rafa coneixia al mil·límetre el producte que li oferia el mar, i sabia, només mirant el peix, quina peça era la millor.
Avui la gastronomia està de dol i plora l’absència d’aquest cuiner humil que ens va fer gaudir de valent amb la seva cuina però també amb la seva companyia. Una gastronomia de debò, en la que se servien plats pensats amb el cap i cuinats amb el cor, i en què el més important no era atreure clients costés el que costés, sinó mantenir una manera de fer que fos fidel als principis de la cuina: producte, paciència i amor.
Del Rafa es deia que quan no trobava bon peix a la llotja de Roses preferia no obrir el restaurant en comptes de portar el peix de fora

El lloc preferit de l'equip del Bulli
El panorama gastronòmic actual a Catalunya, i a la resta de l’estat, està a un nivell que no s’havia vist mai. Receptes, productes i maneres de cuinar que cada cop semblen més fútils, però que als seus inicis, al Bulli, van suposar tota una revolució. I ni el Bulli ni Ferran Adrià haurien estat el mateix si no fos pel Rafa Cantero i el seu restaurant a Roses, el Rafa’s, que es va convertir en l’establiment preferit d’Adrià. I si el teu restaurant i la teva forma de cuinar són les preferides d’un dels xefs més importants de la història gastronòmica de Catalunya, és que, sens dubte, alguna cosa devies fer bé. Mai no va tenir cap estrella Michelin ni tampoc un Sol Repsol, però tampoc no els va necessitar.
Va començar fent de taxista a Barcelona i de cambrer a Londres, fins que l’any 1983 va obrir el Rafa’s al carrer de Sant Sebastià de Roses. Ens ha deixat un dels puntals de la cuina a casa nostra, un cuiner de base que feia màgia amb una planxa, uns fogons i mitja dotzena de taules en un petit local a l’Alt Empordà. Un producte fresquíssim i unes mans prodigioses capaces d’encisar veïns, forans, crítics i experts.