Els formatges són addictius o no? Aquesta és la gran pregunta que té dues respostes. D'una banda, a través del vessant científic concloem que no. De l'altra, en l'àmbit gustatiu i mitjançant uns components que porta inherents genera un plaer que és conegut per tothom. En el capítol d'aquesta setmana, el copropietari de la formatgeria Llet Crua, Xevi Miró, s'encarrega d'explicar-nos amb més detall la falsa addicció dels formatges i per què agraden tant.


“Ben bé addictius no ho són, però sí que enganxen i molt”, comença dient en Xevi. Els formatges agraden a moltíssima gent i és que és un dels productes més deliciosos que trobem al mercat i que hi ha més persones que gaudeixen. Però per quina raó és això? “Sobretot perquè hi ha molta varietat de formatges i la gran majoria són molt bons gràcies a la feina d'excel·lents formatgers”, sentencia.

L'expert explica que tots els formatges tenen caseïnes, és a dir, mescles de proteïnes presents a la llet i al formatge, molt nutritives. “Quan el nostre sistema digestiu les absorbeix, les trenca i les converteix en casomorfines”. Aquest és un altre component que ens proporciona “molt bon rotllo” quan l'estem assimilant en el nostre cos.

Llet Crua Formatges Xevi Miró / Foto: Raquel Sánchez
Els formatges generen un sentiment de plaer gràcies al seu gust espectacular / Foto: Raquel Sánchez

Això no és sinònim directe que els formatges siguin addictius perquè no provoca una sensació de malestar quan en deixes de prendre. A més a més, “els formatges són greixosos i salats, una combinació que està estretament relacionada amb l'umami, un gust que realment ens dona molt plaer”, afegeix el copropietari de Llet Crua.

Els formatges no són addictius perquè no generen una sensació de malestar quan en deixes de prendre, però proporcionen molt plaer gràcies a l'estreta relació amb l'umami

En haver-hi moltes textures diferents de formatges, és relativament fàcil que cadascú hi trobi el seu formatge preferit, sigui el més sec o el formatge més tou. I els formatges fosos per què agraden tant? Primerament, perquè són molt agradables a la vista i tenen un gust molt intens, així com una olor que acostuma a ser enriquidora. “Per aquest motiu, a la formatgeria Llet Crua diem des de fa una dècada que ajudem els turofílics, que són els addictes als formatges”, somriu Miró.

Si tant t'apassionen els formatges, gràcies al formatger pots aprendre a elaborar la recepta d'una fondue amb el seu pas a pas infal·lible o esbrinar la manera si un formatge és bo. Al cap i a la fi, tot es resumeix a la gran pregunta, però: com es fan els formatges? Tot plegat ho pots descobrir setmanal als vídeos d'en Xevi Miró i el fascinant món dels formatges.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!