Aquesta setmana a Catalunya s'han batut rècords històrics de calor. El país és un infern i els termòmetres estan pels núvols marcant registres mai vistos. Aquest és un argument de molt pes per fer estalvi energètic a la teva llar i no encendre el forn durant unes setmanes fins que la temperatura acompanyi una mica més. Davant d'aquesta sufocant situació hi ha alternatives molt sucoses (i ben fresques, sobretot) per cuinar plats deliciosos a l'estiu i no agafar un cop de calor. En aquest escenari es presenta com un dels plats estrella el gaspatxo que, precisament, aquest divendres 'fa' anys. I és que el 21 de juliol és el Dia Mundial del Gaspatxo.
Dia Mundial del Gaspatxo: com cuinar aquest plat
El 21 de juliol se celebra a tot el món el Dia Mundial del Gaspatxo, la sopa freda que més ve de gust als mesos d'estiu, tot un clàssic de la cuina mediterrània i el màxim exponent de la gastronomia andalusa. A les qualitats refrescants i hidratants d'aquest plat cal afegir-hi les propietats saludables i nutricionals, per la riquesa en fibra, vitamines i minerals. Tot i que admet nombroses varietats, els ingredients bàsics són l'oli d'oliva, el tomàquet i les hortalisses fresques. Descobreix els ingredients i el pas a pas a seguir per elaborar, de manera molt fàcil, un gaspatxo tradicional d'allò més increïble.
En primer lloc, cal subratllar que es tracta d'una recepta d'elaboració fàcil. Així que agafa ànims, enfunda't el davantal i prepara tot el que necessitis!
Un bon gaspatxo és aquell que troba un equilibri perfecte entre tots els seus ingredients. És a dir, la quantitat justa d'aigua, la fortor del pebrot, els alls, la ceba, el vinagre, etc. És molt fàcil passar-se amb un d'ells i després és extremadament complicat corregir-ho. La recepta que prepararem és per a 4-6 comensals i el temps d'elaboració són uns 35 minuts. Primerament, els ingredients que utilitzarem són:
- 2 pebrots verds mitjans
- 250 g tomàquet madur
- 80 g molla de pa
- 1 cogombre mitjà
- 2,5 cullerades de vinagre
- 5 cullerades d'oli d'oliva
- 10 cullerades d'aigua (aprox.)
- 20 ametlles torrades
- 1/2 ceba gran
- 2 grans d'all
- Pebre
- Sal
Preparem els ingredients. Posem la molla de pa en una mà de morter. Completarem amb aigua i ho reservarem. Comencem a posar ingredients dins el bol. El cogombre s'ha de rentar bé i s'hi pot posar amb pell i tot. Posem la tapa i ho triturem tot a la màxima potència. És important tastar-lo, per si cal rectificar de sal i pebre. El decorarem amb uns dauets de la mateixa verdura emprada en la recepta. Un polsim addicional de pebre negre... i a gaudir d'un bon gaspatxo fresquet. Bon Profit!