La llet vegetal, en realitat, no és llet. Segons el diccionari, la llet és un "fluid blanc o groguenc segregat per les glàndules mamàries de les femelles dels mamífers". I com és evident, la vegetal no surt dels animals sinó que s'obté de les plantes. Tanmateix, es tracta d'un producte cada vegada més popular, però del qual segurament en saps menys coses del que et penses.

Com s'obté la llet vegetal

Les begudes vegetals més populars són les de soja, de civada, d’arròs, d’ametlla, de coco, de quinoa, de sèsam, d’avellana, de cànem, de blat sarraí... i les combinades, com les d’arròs i coco, d’arròs i avellana, de civada i ametlles, etc. Per obtenir-ne, el procés més habitual és posar a remull els vegetals per a després triturar-los, filtrar-los i afegir-hi sabors o aromes. En funció del vegetal i el tipus de llet que es vulgui obtenir, el procés d'elaboració pot variar.

No se les pot etiquetar com a llet. Només hi ha dues excepcions, la d’ametlles i la de coco, que sí que se les pot considerar com a llet pel seu ús tradicional

Malgrat que la seva popularitat ha anat en augment els últims anys, les begudes vegetals es consumeixen des de fa uns dos mil d'anys. Tot i que ara les concebem com a equivalents vegetals de la llet, en realitat no se les pot etiquetar com a llet. Només hi ha dues excepcions, la d’ametlles i la de coco, que sí que se les pot considerar com a llet pel seu ús tradicional.

Leche Soja
La llet vegetal és una beguda de moda que no es pot equiparar a la llet. / Foto: Cedida

La lactància dels infants

Tal com recomana la Generalitat de Catalunya, les begudes vegetals no són adequades per a la lactància infantil. "L’única alternativa per als nadons amb al·lèrgia a la proteïna de llet de vaca són fórmules extensament hidrolitzades o bé fórmules de soja. En infants de menys d’un any, les begudes vegetals comercials o les fórmules casolanes no s’han d’utilitzar en cap cas per substituir la llet materna o la fórmula comercial."

El consum de begudes d’arròs es desaconsella en infants de menys de 6 anys pel seu contingut en arsènic

D'altra banda, "per als nadons de més d’un any que no vulguin o no puguin beure llet de vaca, es recomana una beguda de soja, sense sucre afegit i enriquida amb calci. El seu consum no perjudica ni el creixement ni el desenvolupament ni la salut òssia, metabòlica, reproductiva, endocrina o neurològica, dels infants de qualsevol edat." Finalment, "el consum de begudes d’arròs es desaconsella en infants de menys de 6 anys pel seu contingut en arsènic".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!