La formatgeria Mas Rovira, de Sora (Osona), elabora el primer formatge fet amb llet de vaques de raça Bruna dels Pirineus, el Brunat. La Bruna és una de les poques races bovines autòctones de Catalunya. Els formatgers osonencs Pere Rovira i Carlota Lacasa s'han aliat amb els supermercats Bonpreu i Esclat per tirar endavant un projecte amb el qual es mostren molt il·lusionats. El formatge ja es pot trobar a més d'una vuitantena d'establiments repartits arreu del país.

Formatge autòcton de proximitat

La formatgeria Mas Rovira, de Sora, té unes 150 vaques de raça Bruna que pasturen diàriament pels seus prats. Ja fa temps que les crien per vendre'n la carn, però ara han fet el salt al món del formatge i, gràcies a l'aliança amb Bonpreu i Esclat, han pogut fer realitat un projecte únic: elaborar el primer formatge amb llet de vaca autòctona dels Pirineus. Mas Rovira és una formatgeria amb dotze anys d'història que ara fa el salt a la gran distribució per portar el seu formatge català autòcton a més de vuitanta establiments de tot Catalunya.

Vaques de raça Bruna dels Pirineus ACN Laura Busquets
Vaques de raça Bruna dels Pirineus. / Foto: Laura Busquets, ACN

Per cada quilo de formatge Brunat calen nou litres de llet pasteuritzada de vaca Bruna, quallada enzimàtica i pasta premsada. En declaracions a l'ACN, Carlota Lacasa explica que el formatge es madura durant uns 45 dies, l'escorça es renta amb aigua i sal i s'aconsegueix un exterior que s'assembla al pelatge de la vaca Bruna. Lacasa afegeix que el Brunat és un formatge gustós i cremós i que per poder-lo gaudir amb tots els matisos és important menjar-se'l a temperatura ambient.

"Sense projectes com aquest, els ramaders hauríem d'anar a grans produccions i el formatge que elaborem ja no seria el mateix"

La gran distribució

Són moltes les petites formatgeries del país que elaboren formatge artesà amb llet de primera qualitat. Però no són tantes les que aconsegueixen un pacte amb grans distribuïdores per portar els seus formatges al supermercat. És el cas de Mas Rovira, que ha arribat a un acord amb Bonpreu i Esclat per acostar el Brunat al màxim de gent possible. Rovira explica a l'ACN que "sense projectes com aquest, els ramaders hauríem d'anar a grans produccions i el formatge que elaborem ja no seria el mateix; la nostra és una feina arrelada al territori". El Brunat és només una de la vintena de referències de formatge que elaboren a Sora.

Bonpreu i Esclat compten amb el suport de l'Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) del Departament d'Acció Climàtica i la Universitat Autònoma de Barcelona per tirar endavant un projecte de millora genètica de la carn de vaca Bruna que ja comercialitzen als seus establiments. A més, el Brunat està avalat per la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) en la seva aposta per donar a conèixer i potenciar el consum de la carn i els productes derivats que se n'elaboren.  

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!