Hi ha aliments que mengem simplement perquè ens encanten i altres que, encara que també ens agradin, els escollim sabent tot el bo que poden fer per la nostra salut. És el que passa, per exemple, amb les taronges quan arriben els primers símptomes de refredat, o amb aquest impuls d'omplir el carro de fruita en començar l'any. Sabem que ens aporten vitamines, minerals i altres compostos que ajuden a reforçar el sistema immunitari o a prevenir malalties, i això ja és prou motiu per incloure'ls a la dieta.

La millor manera de menjar tomàquet per aprofitar els seus beneficis

Un dels grups de nutrients més valorats pels seus beneficis són els antioxidants, aquests compostos que ajuden a protegir les nostres cèl·lules del dany causat pels radicals lliures. És a dir, defensen el nostre organisme d'agents externs que el fan envellir. A més, el seu consum habitual s'ha associat amb un menor risc de malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer i l'envelliment prematur. Aquests nutrients, tan valorats, són presents a molts aliments d'origen vegetal com el raïm, els fruits vermells, el bròcoli o els espinacs. I entre tots ells, n'hi ha un que destaca per la seva versatilitat, el seu sabor i la seva presència constant a la nostra cuina: el tomàquet.

Tomàquets / Foto: Freepik
Tomàquets / Foto: Freepik

El tomàquet no només és un dels ingredients estrella de la dieta mediterrània, també és l'hortalissa més consumida a Espanya. Es calcula que cada persona pren més de 14 quilos a l'any, sigui fresc o en forma de salsa, conserva, suc o fins i tot quètxup. A més de ser un bàsic en receptes tan nostres com el gaspatxo, el salmorejo o el pa amb tomàquet, l'interessant és el que aporta en l'àmbit nutricional: carotenoides, licopè, vitamina C i E, i una bona quantitat de compostos fenòlics. Tot això el converteix en un veritable còctel antioxidant.

Ara bé, si el que ens interessa és aprofitar al màxim aquests antioxidants, la gran pregunta és: quina és la millor manera de prendre'l? Perquè no tot depèn de l'aliment per si mateix. Segons un estudi de la Universitat de Barcelona anomenat Efecte de l'oli en la biodisponibilitat dels compostos fenòlics del tomàquet, la forma en què preparem i combinem el tomàquet pot influir moltíssim en l'absorció dels seus compostos més beneficiosos.

El que diu la ciència

Segons aquesta investigació, no n'hi ha prou amb incloure tomàquet en la nostra dieta: la forma en què el consumim pot marcar una gran diferència. I no, no és el mateix prendre'l cru en amanida que cuinat o en salsa. L'estudi assenyala que el processat tèrmic (és a dir, cuinar el tomàquet) pot augmentar la biodisponibilitat d'alguns dels seus compostos més beneficiosos, com els carotenoides o el licopè. En altres paraules: quan cuines el tomàquet, el teu cos pot absorbir millor aquests antioxidants.

Tomàquets naturals / Foto: Unsplash
Tomàquets naturals / Foto: Unsplash

A més, s'ha comprovat que afegir una font de greix saludable (com a oli d'oliva) ajuda encara més. El greix actua com a vehicle perquè aquests compostos passin a l'organisme de forma més eficient. Per això, plats com un bon sofregit amb oli d'oliva verge extra o una salsa casolana tenen més avantatges de les que imagines. En canvi, quan el tomàquet es pren cru, molts d'aquests compostos antioxidants no s'aprofiten igual, especialment els polifenols i altres fenols presents de forma natural en el fruit. Encara que continuen sent saludables, la seva absorció per part del cos pot ser molt menor si no s'acompanya de greix o no s'ha cuinat prèviament. Així que ja saps: si vols aprofitar al màxim tot el bo que ofereix el tomàquet, res com passar-lo per la paella amb un bon raig d'oli d'oliva. Saludable, saborós i amb beneficis que van molt més enllà del paladar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!