Les croquetes són un dels pilars fonamentals de la gastronomia espanyola, considerades part de la "Santíssima Trinitat" de les tapes al costat de la truita i la ensaladilla russa. La seva presència en bars i restaurants és pràcticament obligatòria, però no totes són el que semblen. Encara que molts establiments presumeixen d'oferir croquetes casolanes, la realitat és que en molts casos són productes congelats, llestos per fregir i servir.
Així són les croquetes congelades que et posen al bar
Encara que no existeix una normativa que obligui els bars a especificar si les croquetes són artesanals o industrials, hi ha certs detalls que poden ajudar a diferenciar-les.
Forma i mida
Les croquetes casolanes solen tenir formes irregulars, ja que es modelen a mà, mentre que les industrials són gairebé idèntiques en mida i forma a causa de la seva producció amb maquinària especialitzada. Algunes fins i tot poden mostrar petites marques de reixeta, prova del seu procés de fabricació en sèrie.
Textura de la beixamel
La beixamel és clau per distingir una croqueta autèntica. Les casolanes solen tenir un interior més cremós i suau, desfent-se a la boca, mentre que les congelades presenten una textura més densa i uniforme, sense aquesta untuositat característica de l'elaboració artesanal.
Escorça i arrebossat
La cobertura d'una croqueta casolana és irregular, amb petits accidents que reflecteixen un arrebossat manual. En canvi, les congelades tenen una escorça uniforme, ja que l'arrebossat es realitza de manera mecanitzada. A més, el seu fregit és més homogeni i ràpid, la qual cosa dona com a resultat un exterior perfectament daurat, però menys autèntic.
Sabor i ingredients
A les croquetes casolanes, els ingredients frescos es noten tant en sabor com en textura. Per exemple, en una croqueta de pernil, els trossos s'haurien d'apreciar clarament. En canvi, en les congelades, els ingredients solen estar més triturats i barrejats, la qual cosa redueix la seva intensitat de sabor.
Els ingredients frescos es noten tant en sabor com en textura
La importància de saber el que mengem
Amb els avenços en la indústria alimentària, distingir entre una croqueta casolana i una de congelada és cada vegada més difícil. Tanmateix, amb una mica d'atenció als detalls esmentats, és possible reconèixer la seva procedència i optar per una experiència gastronòmica més autèntica. Encara que les croquetes congelades poden ser pràctiques, difícilment igualaran el sabor i la textura d'una d'elaborada amb ingredients frescos i el mim de la cuina tradicional.