Durant anys, els nutricionistes i metges han assenyalat els riscos de consumir carn vermella en excés, relacionant-la amb possibles problemes de salut a mitjà i llarg termini. Com a alternativa més saludable, s'ha recomanat incloure més peix en la dieta, idealment dues o tres vegades per setmana, ja que aquest aliment no només aporta proteïnes de bona qualitat, sinó que també és ric en àcids grassos omega-3 i en vitamines essencials com l'A i l'E. Tanmateix, aquesta recomanació comença a matisar-se, perquè recents estudis adverteixen que no tots els peixos són igual de beneficiosos.

El peix que a Polònia ja estan recomanant menjar menys

Alguns, encara que populars a la taula de moltes famílies, presenten nivells preocupants de contaminants que poden tenir efectes nocius en el nostre organisme, com és el cas de la tilàpia. El que abans es considerava una opció segura i saludable, ara és revisat per la ciència, que posa la lupa sobre certes espècies que, encara que accessibles i econòmiques, podrien no ser tan innòcues com es pensava.

Aquests peixos poden contenir petites quantitats de metalls pesants / Foto: Unsplash
Aquests peixos poden contenir petites quantitats de metalls pesants / Foto: Unsplash

A Polònia, per exemple, les autoritats sanitàries i mitjans especialitzats com smakosze.pl han començat a recomanar limitar el consum d'un peix en particular: la tilàpia. Encara que no és tan coneguda ni té el prestigi de la tonyina o el salmó, la tilàpia s'ha popularitzat en els últims anys pel seu preu competitiu i el seu sabor suau. Però la realitat és que la majoria d'exemplars d'aquesta espècie provenen de macrogranges situades a Àsia, on el control sobre l'aigua i l'entorn pot ser insuficient. Això es tradueix que els peixos creixen en condicions que afavoreixen l'acumulació de substàncies tòxiques com a plom, mercuri i cadmi, les quals acaben en l'organisme de qui la consumeix de manera regular.

No es tracta de prohibir si no de limitar el consum / Foto: Unsplash
No es tracta de prohibir, sinó de limitar el consum / Foto: Unsplash

Els estudis comparatius han revelat que la tilàpia pot contenir nivells més alts d'aquests metalls pesants que moltes altres espècies marines, fins i tot superant peixos que ja estaven en la llista negra dels experts, com la tonyina vermella o el peix espasa. Encara que no es tracta d'alarmar ni de prohibir el seu consum completament, sí que s'està fent un anomenat a la precaució i a la moderació. Menjar tilàpia de forma ocasional pot no representar un gran risc, però convertir-la en un aliment recurrent en la dieta podria tenir conseqüències per a la salut a llarg termini. De vegades, el barat pot sortir car, sobretot si s'ignoren els riscos que comporta el que posem al nostre plat. Per això, els experts insisteixen a informar-se sobre l'origen del peix i prioritzar sempre la qualitat i la seguretat alimentària per sobre del preu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!