L'ou és un dels aliments més complets i nutritius que existeixen, però no totes les formes de preparar-lo conserven els seus beneficis al màxim. Segons el creador de contingut @juanbolanutritrainer, la clau per aprofitar totes les propietats de l'ou és consumir-lo amb el rovell tan líquid com sigui possible. Això es deu que aquesta part de l'ou és rica en nutrients essencials com a vitamina A, D, luteïna, zeaxantina, omega-3 i 6, fosfatidilcolina i colesterol. Tanmateix, la majoria d'aquests components són termosensibles, la qual cosa significa que es rovellen i perden la seva efectivitat quan se sotmeten a temperatures elevades. En el cas del colesterol i els àcids grassos omega-3, quan es rovellen, poden generar compostos perjudicials per a la salut, en lloc d'aportar els seus habituals beneficis.

La millor manera de menjar l'ou

Per evitar l'oxidació d'aquests nutrients clau, l'ideal és optar per mètodes de cocció que permetin que el rovell quedi semilíquid. Algunes de les millors opcions són ou passat per aigua: es cou durant uns 5 minuts, la qual cosa permet que la clara quedi ferma mentre el rovell continua líquid. Ou escumat (poché): cuinat en aigua calenta sense arribar a bullir, manté intactes els seus nutrients. Ou ferrat a baixa temperatura: Utilitzant poc oli i sense cuinar massa el rovell.

Quan l'ou es cuina en excés, els antioxidants i els greixos saludables es deterioren

Encara que la truita i l'ou cuit són opcions populars, no són els millors en termes nutricionals. Quan l'ou es cuina en excés, especialment a altes temperatures, els antioxidants i els greixos saludables del rovell es deterioren. En el cas de la truita, en batre els ous i exposar la barreja al caliu de la paella, s'accelera l'oxidació d'alguns dels seus components.

El millor és consumir l'ou amb el rovell|crema|gemma el més crua possible / Foto: Unsplash
El millor és consumir l'ou amb el rovell el més cru possible / Foto: Unsplash

Per tant, si vols aprofitar al màxim els beneficis de l'ou, la millor opció és consumir-lo amb el rovell el més cru possible, dins dels límits de seguretat alimentària. Un ou escumat o passat per aigua és molt millor que una truita ben quallada o un ou cuit.


L'ou és un superaliment, però la seva preparació influeix directament en la quantitat de nutrients que el cos pot aprofitar. Seguint les recomanacions d'experts com @juanbolanutritrainer, la clau està a mantenir el rovell líquid per evitar l'oxidació dels seus compostos més beneficiosos. La pròxima vegada que cuinis un ou, pensa en el seu punt de cocció i tria l'opció més saludable. A més, recorda que la qualitat de l'ou també és important. Optar per ous ecològics o de gallines camperes pot marcar la diferència en el seu perfil nutricional i sabor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!