El "Niu" és un plat tradicional de Palafrugell, una localitat costanera situada a la comarca del Baix Empordà, a Catalunya. Aquesta recepta emblemàtica és famosa pel seu sabor profund i la barreja d'ingredients que inclou bacallà, tripa de bacallà, coneguda com a durícies de bacallà, i productes típics de la cuina catalana. El seu origen es remunta al segle XIX, quan els pescadors el preparaven durant els mesos d'hivern amb els productes que tenien a mà després de la temporada de pesca. Al llarg dels anys, aquest plat ha perdurat com una joia de la gastronomia catalana.

Niu de Palafrugell: així és la recepta

El "Niu" és una recepta contundent que combina sabors del mar i de la muntanya. El bacallà dessalat és l'ingredient protagonista, aportant una textura suau i un sabor salat característic. La tripa de bacallà, o "durícies", és una altra peça clau que li dona profunditat i una textura gelatinosa al guisat. També s'utilitza botifarra negra, un embotit típic català que afegeix sabor i consistència. Sovint, s'inclouen ous durs, que complementen la densitat del plat, i en algunes versions s'afegeix carn d'aviram o conill, la qual cosa aporta aquest toc de "mar i muntanya" característic de la cuina catalana. Les patates proporcionen cos al guisat, mentre que el sofregit a base de ceba, tomàquet i all serveix com la base de sabor. A més, se sol afegir vi ranci o brandi per a desglasar i donar-li complexitat al plat, i l'oli d'oliva, un pilar a la cuina mediterrània, és imprescindible per cuinar-lo.

Ingredients Niu / Foto: Unsplash

El primer pas en la preparació del "Niu" és dessalar el bacallà. Aquest procés, que pren almenys 24 hores, consisteix a remullar el peix en aigua, canviant l'aigua diverses vegades per suavitzar tant el sabor com la textura del bacallà. A continuació, s'elabora un sofregit en una cassola amb ceba, all i tomàquet, que serà la base de molts plats catalans i un component clau del "Niu". Posteriorment, s'afegeixen les patates tallades i les tripes de bacallà, juntament amb carn d'aviram o conill si es desitja. És desglaça amb una mica de vi ranci o brandi, que afegeix profunditat de gust del guisat.

És un plat ple d'història i tradició que reflecteix la cultura marinera de la Costa Brava. Aquesta recepta combina sabors del mar i de la muntanya

Després s'incorpora el bacallà dessalat i la botifarra negra. El secret del "Niu" està en la cocció lenta a foc baix, la qual cosa permet que els sabors es barregin i que el guisat adquireixi una textura melosa. Finalment, s'agreguen els ous durs i es rectifica la sal si és necessari.

L'ou dur li dona un toc final al plat / Foto: Unsplash

El "Niu" de Palafrugell és més que una recepta, és un plat ple d'història i tradició que reflecteix la cultura marinera de la Costa Brava i la riquesa dels productes de la regió. Encara que la seva preparació requereix temps, el resultat és un guisat ple de sabor, ideal per als dies freds. És una recepta que continua viva a les cuines de Palafrugell i als cors dels amants de la gastronomia catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!