La pruna passa és una pruna deshidratada. S'engloba dins els fruits secs, encara que en si mateixa és una fruita dessecada, de la mateixa manera que s'assequen figues, albercocs, préssecs o raïm. Qualsevol varietat és susceptible de sotmetre's al procés de dessecació. La seva elaboració i consum estan àmpliament difosos a tota la Conca de la Mediterrània.
No hi ha dubte que les fruites dessecades són una opció ideal a l'hora de gaudir d'algunes fruites de manera completament diferent, ja que consisteixen en un procés de dessecació de la fruita fresca que provoca que el seu contingut en aigua es redueixi dràsticament.
La pruna passa és una pruna deshidratada
Aquest procés permet que la concentració de nutrients en aquests aliments augmenti, encara que també fa que el seu contingut en hidrats de carboni simples, i per tant el seu valor calòric, creixi. El que no té per què ser contraproduent, en especial si tenim en compte els seus diferents beneficis nutricionals, destacant el seu contingut en vitamines del grup B, provitamina A, i minerals com el potassi, calci i ferro.
Les prunes seques són un bon exemple. Les varietats de prunes més adequades en aquest sentit són la Califòrnia i la Stanley, les quals aporten una carn sucosa i menys arrugada.

Propietats nutricionals de les prunes seques
Com indicàvem al començament, una de les principals qüestions o valors nutricionals de les fruites seques o dessecades és que durant el procés de dessecació el seu contingut en aigua es redueix, augmentant la presència d'hidrats de carboni simple, igual com també és més gran el seu contingut nutricional.
Així, per exemple, en el cas de les prunes seques destaquen per ser especialment riques en provitamina A (la qual té l'avantatge de convertir-se en vitamina A, essencial per a la visió), vitamina B3 (intervé en diferents fases del metabolisme i ajuda a aprofitar millor els hidrats de carboni), i la vitamina C (encara que aquesta sol perdre's en gran manera durant el dessecat).
També aporta minerals, com el potassi (ajuda en la transmissió de l'impuls nerviós), magnesi (millora el bon funcionament del sistema immunològic) i el ferro.

Beneficis de les prunes seques
Les prunes seques són unes fruites seques ideals quan necessitem una aportació extra d'energia ràpida, gràcies al seu altíssim contingut en sucres (hidrats de carboni simples).
Per això el seu consum s'aconsella en esportistes, quan es practica exercici físic intens de llarga durada, recomanant-se a esportistes, excursionistes i muntanyencs en general.
També aporta fibra, de manera que el seu consum regular ajuda a millorar el restrenyiment, alhora que ajuda a reduir els nivells alts de colesterol.
Gràcies al seu alt contingut en ferro el seu consum està indicat –i recomanat- en persones amb anèmia ferropènica, de manera que s'aconsella menjar-lo juntament amb aliments rics en vitamina c (ja que com de bona assegurança sabràs, la vitamina C ajuda a millorar l'absorció del ferro).