Les patates són, sens dubte, un dels aliments més versàtils i consumits a tot el món. Sigui en puré, fregides, al forn o com a acompanyament d'un bon plat, formen part de la nostra dieta diària i acompanyen infinitat de receptes. La seva senzillesa i accessibilitat les converteixen en un bàsic de qualsevol cuina. I no només parlem d'un sopar avorrit un dimarts, també es deixen veure restaurants de prestigi i menús molt elaborats. De totes les formes de cuinar les patates, les cuites són les que creiem més saludables (en certa manera així és) i també les més versàtils, ja que són perfectes tant per a una guarnició per a tot fins a la base de plats més elaborats. Des d'una amanida russa a un puré de patates, tot passa per una patata cuita.

Com coure les patates per potenciar-ne el sabor

Coure patates sembla una tasca senzilla, però sabies que la forma en què les cuines pot marcar la diferència entre un plat avorrit i un de deliciós? Encara que el més comú és optar per bullir-les en aigua, existeixen mètodes més efectius per potenciar el seu sabor sense necessitat d'afegir ingredients extra o calories innecessàries. Aquest truc senzill i accessible està revolucionant les cuines, demostrant que, amb petits ajustaments en la preparació, podem aconseguir resultats molt més saborosos. Creiem que l'aigua és l'ingredient principal per coure, però no. Òbviament, necessitem un líquid, però no sempre ha de ser aigua de l'aixeta, que no aporta ni sabor ni textura.

Patates bullides / Foto: Freepik
Patates bullides / Foto: Freepik

Modificar l'aigua de cocció depenent del resultat que volem és una cosa tan senzilla com innovadora i és que, fins ara, a ningú no se li havia acudit potenciar així el sabor d'una simple patata. Així, canviar l'aigua pel brou ajuda al fet que el sabor pugi de forma exponencial i que aquesta patata que col·loques al plat al costat d'una bona carn, sigui al nivell que s'espera d'ella. Sí, el brou és el secret. Aquesta poció que sempre guardes quan fas una sopa de pollastre o cous les verdures que et sobren d'un puré. Aquest mateix aconseguirà que les teves patates assoleixin un nivell inesperat. Per a més sabor (encara es pot) només cal coure les patates pelades i partides en grills. Així tots els matisos del brou penetren millor a la carn de la patata.

Millorar la textura de les patates

Ara que tenim clar com donar-los vida a les patates, toca parlar de la textura. Per exemple, necessites un puré cremós, però no vols gaires afegits. La solució és coure aquestes patates en llet. Així, no només és més fàcil el fet de convertir-les després en puré, també t'enamorarà la textura, més suau, cremosa i amb un sabor especial. Per al contrari, és a dir, que les teves patates no es desfacin i encara siguin fermes després de fer salts a l'aigua, el truc és afegir-hi un raig de suc de llimona o un toc de vinagre. Això és perfecte per a una amanida russa, per exemple, que volem que la patata sigui sencera i amb un color desitjable, no tendeixi a aquest fosc que fa la sensació d'haver esperat durant massa temps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!