El figatell, considerat per molts com l'antecessor de l'hamburguesa, és un dels tresors gastronòmics del País Valencià. Aquesta especialitat, típica de comarques com la Safor, la Marina Alta i la Vall d'Albaida, ha estat durant anys un plat humil, vinculat a la tradició rural. Tanmateix, en els últims temps, ha experimentat un ressorgir gràcies a l'interès per la cuina local i els sabors autèntics.
Què és el figatell?
El figatell és una espècie d'embotit fresc elaborat a base de carn magra de porc, fetge i cansalada viada, barrejats amb espècies com a canyella, pebre i all. La massa resultant s'embolica en "teleta" o "redaño", una fina membrana grassa que permet mantenir la seva forma durant la cocció i aporta sucositat. El seu sabor és intens, amb un toc especiat que el distingeix d'altres productes carnis.
Es cuina tradicionalment a la graella, a la planxa o en paella, i sol servir-se acompanyat de pa, allioli i amanida. Encara que el seu origen és a les receptes més tradicionals, actualment el figatell està trobant un lloc en les propostes de restaurants moderns, que el reinventen en hamburgueses gurmet, tapes creatives i fins i tot versions veganes.
Com preparar-lo
El figatell forma part de la cuina tradicional valenciana des de fa segles, i com pots imaginar hi ha moltes maneres de preparar-lo. Va sorgir com una manera d'aprofitar al màxim els productes del porc en un context d'economia de subsistència. La seva popularitat es va mantenir viva en mercats locals i carnisseries, però fins fa poc, era un plat més conegut en l'àmbit local que fora d'ell.
El figatell forma part de la cuina tradicional valenciana des de fa segles
Una manera de preparar-lo és daurant-lo en una paella amb un raig d'oli d'oliva, per posteriorment retirar-los i afegir en aquesta mateixa paella un all partit per la meitat juntament amb 300 grams de sucre. Quan s'hagi fet un caramel i estigui ben torrat, afegirem 300 grams de nata per cuinar. A foc mitjà i amb paciència anirà sortint una salsa lligada que posarem com a base del nostre plat una vegada la considerem acabada. A sobre de la salsa, pots posar el figatell i rematar amb una mica més de salsa per a un extra de sabor.
La clau del seu èxit actual
L'auge del figatell es deu a diverses raons. D'una banda, el creixent interès per productes locals i sostenibles l'ha posat al radar dels amants de la gastronomia. Per un altre, la seva versatilitat ha permès que s'adapti a les noves tendències culinàries, sense perdre la seva essència tradicional.