El nyam és un tubercle poc comú en algunes parts del món, però en d'altres és un aliment bàsic que aporta beneficis nutricionals extraordinaris. Aquest aliment de nom peculiar és molt conegut en països de l'Àfrica, Amèrica Llatina i algunes illes del Carib, on es conrea i consumeix regularment. A part de ser versàtil a la cuina, el nyam té propietats especials que poden beneficiar la memòria i el funcionament cognitiu, convertint-lo en un aliment valuós per mantenir una ment àgil.
L'aliment de nom estrany que beneficia a la memòria
El nyam pertany a un grup de tubercles tropicals de la família Dioscoreaceae. Malgrat que algunes persones el confonen amb la batata, el nyam és un tubercle diferent, que pot ser de diferents colors, mides i formes. El seu sabor és suau i lleugerament dolç, i es pot preparar en guisats, al vapor, rostit, i fins i tot en puré. La seva textura versàtil permet que sigui un ingredient clau en diversos plats i receptes.
Propietats nutricionals del nyam
El nyam és baix en greixos, conté carbohidrats complexos i és una excel·lent font de fibra. Aporta vitamines essencials com la vitamina C, que és antioxidant i afavoreix el sistema immunitari, i el complex de vitamina B, que dona suport al sistema nerviós i la producció d'energia. A més, el nyam és ric en minerals com el potassi, el qual és important per a l'equilibri d'electròlits i el funcionament adequat dels músculs i nervis.
Un dels beneficis menys coneguts del nyam és la seva capacitat per millorar la memòria i les funcions cognitives. Això es deu a la presència de certs compostos antioxidants, com els polifenols i flavonoides, que protegeixen al cervell del mal oxidatiu. Aquests antioxidants poden ajudar a reduir la inflamació al cervell, un factor associat amb la pèrdua de memòria i el deteriorament cognitiu. A més, alguns estudis han assenyalat que el nyam conté un compost anomenat diosgenina, que pot millorar la memòria i l'aprenentatge.
El nyam és un tubercle nutritiu que té el potencial de ser un aliat per a la salut cognitiva
El diogenisme és un fitoquímic natural present en el nyam que ha mostrat efectes positius en la funció cerebral. Estudis recents suggereixen que aquest compost té la capacitat d'estimular el creixement de neurones i la formació de connexions neuronals, la qual cosa és crucial per a la memòria i l'aprenentatge. En investigacions realitzades amb animals, la diogenisme ha demostrat efectes protectors contra el mal cognitiu relacionat amb l'edat, la qual cosa suggereix que el nyam pot ser beneficiós per a persones que desitgin mantenir la seva agudesa mental.
Per als qui busquen alternatives als peixos rics en omega-3, el nyam és una opció interessant que pot donar suport a la salut cerebral. És un aliment que es pot consumir en diverses formes, com purés, sopes o fins i tot com a substitut de patates a moltes receptes. Incorporar nyam en la dieta no només beneficia el sistema digestiu pel seu alt contingut de fibra, sinó que també pot ser una opció natural per als qui desitgen cuidar la seva memòria i mantenir la seva ment en forma.