Els fogons de casa i tu. Tu i els fogons de casa. Posar-se el davantal i preparar-se per cuinar una recepta pot resultar molt fàcil o molt difícil segons a qui ho preguntis. Ara bé, tal com expliquen amb to irònic i motivador el compte de Taula per Dos (@taulaperdos_), hi ha tot un seguit de receptes que un bon català ha de conèixer i, especialment, saber cuinar. Fa unes setmanes, precisament, ja ens van sorprendre amb el primer capítol d'aquesta sèrie que han anomenat “no ets català, si això no saps cuinar” en el qual se centraven en la coca de recapte.

La recepta catalana viral que demostra si ets un bon català

Després d'unes quantes entregues més en les quals continuen enamorant les xarxes i, sobretot, enganxant el públic jove per tal que s'apropin a la cuina catalana i perdin aquesta por de cuinar i d'endinsar-se en les receptes més icòniques del país. Fa pocs dies van publicar un episodi més d'aquesta entrega improvisada i que sorgeix de l'enginy de l'Alba i la Laura, les dues noies creadores de contingut d'aquest perfil que ja s'apropa als 20.000 seguidors en poques setmanes d'existència.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alba i Laura (@taulaperdos_)


En aquest cas, se centren el fricandó, una recepta emblemàtica de la cuina catalana. “Avui et portem un clàssic que segur que et transportarà a casa l’àvia: el fricandó! Un plat on la llata tendra, els bolets i una salsa irresistible fan una combinació de 10”, diuen l'Alba i la Laura. Els ingredients necessaris per dur a terme la recepta són 800 g de llata de vedella, 1 ceba, 1 porro, 3 pastanagues, 1/4 d’api, 1 all, tomàquet ratllat al gust, 1 fulla de llorer i 1 L de fons d’escudella, 1 copa de vi negre o vi ranci. A més a més, la farina per arrebossar la carn i moixernons o carreretes. Per a la picada: ametlles, avellanes, pa torrat i fins i tot li pots afegir una mica de xocolata negra.

El fricandó és una delícia de la cuina catalana / Foto: Unsplash

Com fer-ho? Enfarinem la carn, la fregim i la retirem. A la mateixa olla, afegim les verdures i les cuinem a foc lent. Després, afegim el tomàquet triturat, el vi i la fulla de llorer. Deixem reduir fins que es formi el sofregit. Incorporem la carn i el fons d’escudella, deixem que vagi fent xup-xup fins que la salsa quedi amb consistència. Retirem la carn i la fulla de llorer, i triturarem la salsa. Afegim els bolets, la picada i acabem de corregir el gruix de la salsa afegint l’aigua dels bolets en remull.

Com cuinar el millor fricandó de Catalunya

El primer pas crucial per a un fricandó melós és triar la carn adequada. La vedella és l'elecció tradicional, preferiblement tallada a filets fins i tendres. És important buscar talls de carn ben sòlids, ja que això assegurarà que el fricandó tingui prou greix per mantenir-se tendre durant la cocció lenta. El secret per a un fricandó veritablement melós rau en la cocció lenta i a foc baix. Això permet que la carn s'estovi gradualment i que els sabors es desenvolupin plenament a la salsa. Per aconseguir una salsa rica i espessa que recordi a la de la teva àvia, pots utilitzar un truc senzill: afegir una mica de farina o maizena al final de la cocció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!