Alguna vegada has sentit que no pots parar de menjar cert snack, sopa instantània o menjar ràpid? No és casualitat. Darrere d'aquest desig irresistible s'amaga un ingredient molt comú en la indústria alimentària: el glutamat monosòdic (MSG). Aquest additiu, àmpliament utilitzat per realçar el sabor dels aliments processats, no només potencia el gust umami, aquest sabor saborós tan característic, sinó que també activa receptors al cervell que intensifiquen l'experiència del sabor, provocant que vulguis repetir una vegada i una altra. Encara que no es considera tècnicament una substància addictiva, el seu efecte sobre el sistema nerviós és tal que moltes persones estableixin un desig compulsiu de consumir-ne més. En altres paraules, el glutamat monosòdic "enganya" al teu paladar, fent que els productes ultraprocessats resultin molt més saborosos del que realment són.

L'additiu que enganya al teu paladar i et fa addicte al menjar ultraprocessat

El MSG té certs beneficis si s'utilitza amb moderació. Per exemple, pot millorar el sabor dels aliments sense necessitat d'afegir tanta sal, la qual cosa ajuda a reduir el consum de sodi. Tanmateix, l'excés de glutamat ha generat debat durant anys. Encara que tant la FDA als Estats Units com l'EFSA a Europa el consideren segur en quantitats moderades, també insisteixen a controlar el seu ús, especialment en productes com salses, brous, embotits o brioixeria industrial.

Menjar|Dinar processada / Foto: Unsplash
Menjar processat / Foto: Unsplash

A la Unió Europea, es permet un màxim de 10 grams per quilo d'aliment, encara que hi ha categories, com amaniments o condiments, en els quals no hi ha un límit clar. Aquí és on la "bona pràctica" del fabricant hauria d'entrar en joc... però no sempre és així.

A la UE es permet un màxim de 10 grams per quilo d'aliment

Des del punt de vista hormonal, el seu impacte pot ser més preocupant quan es combina amb una dieta rica en ultraprocessats. Estudis han relacionat el seu consum excessiu amb problemes metabòlics com l'obesitat, que al seu torn alteren hormones clau com la leptina (encarregada d'indicar sacietat) o la grelina (que estimula la gana). Encara que no totes les persones són sensibles al glutamat, els qui experimenten símptomes com a fatiga o mals de cap després de la seva ingesta haurien de reduir la seva exposició.

Som conscients del que mengem? / Foto: Unsplash
Som conscients del que mengem? / Foto: Unsplash

En definitiva, el MSG no és l'enemic, però sí un potenciador que pot desequilibrar la teva alimentació si no estàs atent. La clau està en prioritzar aliments frescos, llegir etiquetes i reduir el consum de productes ultraprocessats. El teu paladar i la teva salut t'ho agrairan.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!