Rere les fruites d'hivern, com els cítrics o les fruites de llavor, el juny és el mes en què comencen a arribar les fruites d'estiu. Entre elles es troben les figaflors, fruits de les figueres, que en realitat són les figues tardanes de l'any anterior que han romàs en l'arbre fins a la primavera següent.

Tant les figues com les figaflors són fruits del mateix arbre (la figuera). Però existeix una diferència entre elles i és el temps de maduració d'ambdues fruites, ja que com diem les figaflors maduren abans, entre el mes de juny i juliol i les figues ho fan entre el mes d'agost i setembre.

Existeix una diferència entre elles i és el temps de maduració d'ambdues fruites

Les figaflors a més, són més grans que les figues i amb un sabor menys dolç però la seva carn és més estreta. Les figues broten just on va madurar la figaflor però mai no assoleixen la mateixa mida.

Figuera
Figuera / Font: Unsplash

Originaries de la Mediterrània i l'Orient Mitjà, les figues o figaflors neixen de la figuera, una planta tan antiga que apareix en múltiples escenes de la història. La bíblia diu que la figuera va ser el primer arbre de l'Edèn i que Adam i Eva es cobrien amb els seus fulls. I si la poma prohibida era en realitat una figa?

N'hi ha més: segons la llegenda, Buda va trobar la il·luminació sota la seva ombra, mentre els egipcis els disposaven a les seves tombes per alimentar-se en l'altra vida. Pizarro va portar els arbres a Amèrica i va ordenar que cada família en sembrés un.

Propietats nutricionals de les figaflors i figues

Nutricionalment ressalta la seva aportació d'hidrats de carboni, per la qual cosa interessa per a persones que necessiten una aportació extra d'energia. I té un bon contingut en fibra, que actua com un suau laxant. Interessa el seu consum a nens, adolescents i dones embarassades en període de lactància.

També és una fruita ideal per a esportistes, pel seu contingut energètic de fàcil assimilació, però seria més convenient després dels entrenaments o competicions, perquè la seva aportació de fibra podria ocasionar efectes digestius no desitjats durant la competició pel seu efecte laxant.

Figues
Figues / Font: Unsplash

Les figaflors contenen una baixa quantitat de sodi i en canvi, aporten bastant potassi pel que són molt recomanables per a persones amb hipertensió o afeccions del cor. D'altra banda, aquest alt contingut en potassi és contraproduent per a persones que pateixen d'insuficiència renal i han de controlar la ingesta d'aquest mineral.

La seva aportació en antioxidants com la vitamina A, ajuda el nostre organisme a lluitar contra els radicals lliures. Ajuda a reduir el risc de malalties degeneratives i de càncer, en concret el de còlon (també hi contribueix el seu contingut en fibra).

Pel seu contingut en fibra ajuda a retardar o minimitzar l'absorció del colesterol, una cosa també interessant per a totes aquelles persones que han de controlar els seus nivells.

Com veus, un fruit que dona molt de si, i de què ja podem començar a gaudir just abans de l'estiu.