Rere les fruites d'hivern, com els cítrics o les fruites de llavor, el juny és el mes en què comencen a arribar les fruites d'estiu. Entre elles es troben les figaflors, fruits de les figueres, que en realitat són les figues tardanes de l'any anterior que han romàs en l'arbre fins a la primavera següent.
Tant les figues com les figaflors són fruits del mateix arbre (la figuera). Però existeix una diferència entre elles i és el temps de maduració d'ambdues fruites, ja que com diem les figaflors maduren abans, entre el mes de juny i juliol i les figues ho fan entre el mes d'agost i setembre.
Existeix una diferència entre elles i és el temps de maduració d'ambdues fruites
Les figaflors a més, són més grans que les figues i amb un sabor menys dolç però la seva carn és més estreta. Les figues broten just on va madurar la figaflor però mai no assoleixen la mateixa mida.

Originaries de la Mediterrània i l'Orient Mitjà, les figues o figaflors neixen de la figuera, una planta tan antiga que apareix en múltiples escenes de la història. La bíblia diu que la figuera va ser el primer arbre de l'Edèn i que Adam i Eva es cobrien amb els seus fulls. I si la poma prohibida era en realitat una figa?
N'hi ha més: segons la llegenda, Buda va trobar la il·luminació sota la seva ombra, mentre els egipcis els disposaven a les seves tombes per alimentar-se en l'altra vida. Pizarro va portar els arbres a Amèrica i va ordenar que cada família en sembrés un.
Propietats nutricionals de les figaflors i figues
Nutricionalment ressalta la seva aportació d'hidrats de carboni, per la qual cosa interessa per a persones que necessiten una aportació extra d'energia. I té un bon contingut en fibra, que actua com un suau laxant. Interessa el seu consum a nens, adolescents i dones embarassades en període de lactància.
També és una fruita ideal per a esportistes, pel seu contingut energètic de fàcil assimilació, però seria més convenient després dels entrenaments o competicions, perquè la seva aportació de fibra podria ocasionar efectes digestius no desitjats durant la competició pel seu efecte laxant.

Les figaflors contenen una baixa quantitat de sodi i en canvi, aporten bastant potassi pel que són molt recomanables per a persones amb hipertensió o afeccions del cor. D'altra banda, aquest alt contingut en potassi és contraproduent per a persones que pateixen d'insuficiència renal i han de controlar la ingesta d'aquest mineral.
La seva aportació en antioxidants com la vitamina A, ajuda el nostre organisme a lluitar contra els radicals lliures. Ajuda a reduir el risc de malalties degeneratives i de càncer, en concret el de còlon (també hi contribueix el seu contingut en fibra).
Pel seu contingut en fibra ajuda a retardar o minimitzar l'absorció del colesterol, una cosa també interessant per a totes aquelles persones que han de controlar els seus nivells.
Com veus, un fruit que dona molt de si, i de què ja podem començar a gaudir just abans de l'estiu.