Si alguna vegada has pensat que fer mantega casolana és cosa de xefs experimentats o de qui té hores per passar-les a la cuina, et sorprendràs en saber com d'equivocat que estàs. Jo tampoc no soc una experta, i, tanmateix, vaig aconseguir fer-la en uns simples passos, i no podria estar més orgullosa del resultat! I és que la mantega és un producte bàsic a la cuina que, almenys a casa meva, es consumi bastant. Des de les torrades de l'esmorzar fins aquesta boleta que alegra molts plats i els aporta textura.
Com fer mantega casolana
Per això, saber sortir del pas quan el paquet de la mantega és buit era tan important i és que, encara que sembli mentida, aquesta recepta és tan útil com les moltes que podràs elaborar a partir d'ella.
Només un! Així de fàcil. Amb un únic ingredient i sense més equip que una batedora i una mica de paciència, descobriràs com convertir una cosa tan quotidiana en una experiència única i deliciosa. L'ingredient és tan fàcil d'aconseguir com un bric de nata per muntar, 500 ml (mínim 35% de greix). Els passos que has de seguir són: en primer lloc, bat la nata. Utilitza una batedora i comença a batre la nata en un bol gran. En uns minuts, la nata es batrà i començarà a endurir-se.
Continua batent fins que es talli. Després d'uns minuts, veuràs com el líquid se separa del greix. És en aquest moment quan comença a formar-se la mantega. Una vegada que la barreja s'ha dividit, escorre el sèrum i guarda la mantega que ha quedat al bol. Esbandeix la mantega amb aigua freda i pasta-la per treure l'excés de sèrum. I llest!
La mantega és un producte bàsic a la cuina i amb un sol ingredient pots fer-la casolana a casa teva
Amb això ja tens la mantega bàsica, però ja que estem en manera xef, cal fer-li un volt i aconseguir que aquest producte casolà tingui un extra de sabor. Per a això només cal afegir sal i alguna herba o especia per pujar el nivell.
Aquí van les meves cinc preferides (de moment)
- Sal i herbes aromàtiques: Afegeix una mica de sal i herbes fresques com a romaní, farigola o alfàbrega finament picades. Això li donarà un toc aromàtic perfecte per acompanyar pans rústics. Cura que enganxa!
- All i julivert: Ideal per untar en pa torrat o utilitzar en carns a la graella. Simplement, barreja un gra d'all ratllat i julivert fresc picat.
- Llimona i pebre negre: Ratlla una mica de pell de llimona i afegeix una mica de pebre negre per a una mantega amb un toc fresc i picant, ideal per a peixos o mariscos.
- Mel o xarop d'auró: Per a una versió dolça, barreja amb una mica de mel o xarop d'auró. Aquesta variant és ideal per acompanyar pancakes o torrades per als més llaminers.
- Xile en pols i pebre vermell fumat: Si t'agraden els sabors intensos, pots afegir una mica de xili en pols i pebre vermell per a una mantega lleugerament picant, perfecta per a blat de moro a la graella o verdures rostides. Una preparació exòtica amb la qual sorprendràs.