Els formatges brie i camembert són el mateix formatge? No! El brie i el camembert són dos formatges francesos i tots dos estan protegits per denominació d'origen. Però sabem que el brie és un formatge molt més gros. Es va inventar, segurament, cap al segle VIII i a Carlemany es veu que ja li va agradar moltíssim i demanava que li enviessin dues peces cada setmana a casa seva. Més enllà d'aquest fet anecdòtic, i no del tot contrastat, des de la formatgeria Llet Crua, al barri de Sants, us expliquem tots els detalls, les diferències i la curiosa història sobre per què van néixer aquests dos formatges.


No està del tot contrastat, però se non è vero, è ben trovato. La raó és que, durant la Revolució Francesa, resulta que un monjo de tot els qui feien brie va haver de fugir i va anar a buscar refugi a la zona de Normandia. Va arribar a un poble que es deia Camembert on hi havia una noia anomenada Marie Harel que el va acollir a casa seva. El monjo li va explicar a la Marie com feia aquest formatge, que és el formatge que ell feia a París. Però la Marie no tenia un motlle tan gran com el del brie. En canvi, tenia un motlle de Livarot, que és un formatge molt més petit i, per això, van fer un brie petit, que és el camembert. El camembert, en ser més petit, té més fong a cada mossegada i, per això, és una miqueta més intens i evoluciona més ràpidament.

D'aquesta manera, el formatge brie conté un 60% de matèria grassa (perquè se li afegeix crema de formatge brie a l'elaboració) i el camembert, només un 45%. El procés per fabricar el brie és molt similar a l'usat per al camembert, però es fa en formes molt més grans, entre 0,5 i 3 quilos, depenent del fabricant. Els diàmetres i pesos de tots dos formatges són diferents. El formatge camembert té una mida de 12 cm i un pes de 250 grams, mentre que el brie, com hem dit, pesa molt més i es pot comercialitzar sencer o en falques.

LLET CRUA / foto: Carlos Baglietto
Una varietat selecta de formatges / foto: Carlos Baglietto

Amb tot, tant el brie com el camembert estan protegits per la seva pròpia denominació d'origen. El camembert ha de ser Camembert de Normandia, que és el nom de la denominació d'origen, i el brie pot ser de Brie de Melun o Brie de Meaux. Hi ha altres formatges que s'hi poden assemblar, com per exemple un formatge de cabra català deliciós, però que no és un brie.

O, un altre exemple, que és un formatge de pasta tova catalana, que tampoc és un camembert. Podem trobar brie i camembert de moltes formes i molts colors, però si voleu els clàssics, aneu cap a les denominacions d'origen. No vol dir que siguin millors, però seran els clàssics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!