Quina és la diferència entre la burrata i la mozzarella? Una pregunta que ha sobrevolat moltes sobretaules i que desprèn un misteri que en el capítol d'aquesta setmana ens encarreguem de resoldre'l des de la formatgeria Llet Crua, al barri de Sants. Són dues de les peces més conegudes i delicioses del sector lacti, amb múltiples usos culinaris i històries que es remunten a molts anys enrere. Excelses i saboroses, ocupen bona part del nostre receptari com a ingredient principal o, sobretot, com a acompanyament del plat. Ideals per a tot l'any, ens endinsem en les seves característiques per conèixer-ne les diferències i sortir, per fi, de dubtes. Fes play al vídeo i descobreix què és cada aliment i on trobem la clau diferencial.


Avui intentarem posar una mica de llum sobre les diferències entre la burrata i la mozzarella. Una de les moltes coses que tenen en comú és que tots dos són formatges frescos d'Itàlia. Generalment, la mozzarella es fa a la Campània i amb llet de búfala. Si fos de llet de vaca s'anomenaria com a fior di latte. I allà els romans ja van inventar-se una tècnica que consistia a tirar el formatge sobre aigua calenta i després sobre aigua freda. És a dir, que l'escaldaven. Això provoca el que es diu una pasta filada. Quan el fonem fa aquests fils tan característics.

La mozzarella per dins és sòlida, té mozzarella, lògicament. Mentre que la burrata, quan l'obrim, trobarem que surt tota aquesta stracciatella que la fa ben cremosa i molt libidinosa. Un producte que es va inventar als anys trenta per un senyor que es deia Lorenzo Bianchino. Aquí és on rau la principal diferència entre la burrata i la mozzarella, en l'interior hi ha la resposta.

LLET CRUA / foto: Carlos Baglietto
Formatges i més formatges amb històries curioses cadascun d'ells / foto: Carlos Baglietto

La principal diferència entre la burrata i la mozzarella es troba a l'interior. Stracciatella cremosa, en el primer cas; mozzarella, en el segon cas

Durant una nevada molt intensa, aquest senyor es va adonar que no tenia manera de moure l'excés de nata i stracciatella que tenia en el seu poder, i va decidir que posaria aquesta nata i aquestes miques de formatges esfilagarsades a dintre d'una mozzarella. D'aquesta manera, es va produir el naixement de la burrata. Ara la burrata està reconeguda com un producte típic italià i té una indicació geogràfica protegida. Generalment, es fa amb llet de vaca, però també podria fer-se amb llet de búfala. Els dos formatges ens serveixen més o menys pel mateix, ja que tots dos són molt frescos i molt bons.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!