No tota l'aigua embotellada és igual, i en triar una marca o una altra és important tenir en compte diversos factors que poden afectar tant la salut com l'impacte ambiental. Encara que l'aigua pot semblar un producte senzill, hi ha diferències significatives en el seu origen, composició i procés d'envasament. Aquests aspectes influeixen en la seva qualitat, sabor i beneficis, per la qual cosa és crucial aprendre a interpretar les etiquetes i comprendre quines característiques són les més rellevants.

L'elecció de l'aigua és important per a la teva salut general

Un dels primers aspectes a considerar és l'origen de l'aigua. Les aigües embotellades poden provenir de brolladors, aqüífers subterranis o fins i tot de fonts municipals que han estat filtrades. L'aigua de brollador o mineral natural sol ser l'opció més valorada, ja que prové de fonts naturals protegides i generalment conté minerals beneficiosos per a la salut, com a calci, magnesi i sodi, que li atorguen propietats úniques. L'aigua tractada, d'altra banda, pot haver estat purificada mitjançant processos com l'osmosi inversa, el que elimina impureses però també minerals importants.

charlesdeluvio nfDBmg1K4Uw unsplash
No totes les aigües són iguals / Foto: Unsplash

El contingut mineral de l'aigua embotellada és un altre factor clau. La quantitat i el tipus de minerals que conté l'aigua poden variar significativament entre diferents marques. Algunes persones prefereixen aigües amb un alt contingut mineral pels beneficis per a la salut, mentre que d'altres opten per aigües més lleugeres, amb baix contingut en sodi o sals, especialment aquelles amb problemes d'hipertensió o persones que busquen una hidratació més simple. L'etiqueta de cada ampolla hauria d'indicar clarament la composició mineral, permetent al consumidor elegir segons les seves necessitats.

El contingut mineral de l'aigua embotellada és un factor clau

Un altre punt a tenir en compte és el nivell de pH de l'aigua. El pH indica si l'aigua és àcida, neutra o alcalina. Moltes aigües embotellades tenen un pH neutre o lleugerament alcalí, la qual cosa és adequat per a la majoria de les persones. Tanmateix, algunes aigües alcalines són promocionades pels seus suposats beneficis per equilibrar l'acidesa al cos, encara que aquestes afirmacions encara no tenen consens científic sòlid.

charlesdeluvio y4kqfFQt K4 unsplash
Ampolles d'aigua / Foto: Unsplash

El material de l'envàs també és important. La majoria de les aigües venen en ampolles de plàstic PET, que encara que reciclables, poden tenir un impacte ambiental significatiu si no es gestionen correctament. També existeixen opcions en vidre o ampolles reutilitzables, que són més sostenibles. Finalment, és recomanable fer atenció a la marca i les seves pràctiques ambientals, ja que algunes companyies són més compromeses que d'altres amb la sostenibilitat i la reducció de la seva empremta de carboni.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!