Les olives negres són un clàssic en amanides, pizzes i aperitius, però el que molts no saben és que una gran part d'elles no són realment negres de forma natural. En realitat, moltes olives que es venen com a negres han estat tintades artificialment per obtenir el seu color fosc. Aquest procés pot ser enganyós per als consumidors que creuen estar comprant un producte natural quan en realitat estan adquirint olives alterades.
No totes les olives negres són negres
Les olives negres naturals són el resultat d'una maduració completa en l'arbre. A mesura que maduren, passen d'un color verd a tons marrons, violacis i, finalment, negres. Tanmateix, aquest procés porta temps i no totes les varietats desenvolupen aquest to negre intens que solem veure al supermercat.

Per accelerar la producció i abaratir costos, moltes indústries utilitzen olives verdes o d'un to intermedi i les sotmeten a un tractament químic amb gluconat ferrós o sulfat ferrós. Aquests compostos, que contenen ferro, reaccionen amb els pigments de l'oliva i els donen un color negre uniforme en qüestió d'hores.
Com distingir les olives negres fumades?
Si vols saber si les olives que compres han estat tintades artificialment, posa atenció a aquests detalls. Color massa uniforme: Les olives negres naturals tenen lleugeres variacions de to, mentre que les fumades solen ser d'un negre intens i semblant. Textura ferma: Les olives naturals tendeixen a ser més toves i cremoses, mentre que les fumades poden tenir una textura més ferma a causa del tractament químic. Llista d'ingredients: Revisa l'etiqueta del producte. Si veus ingredients com a “gluconat ferrós” o “sulfat ferrós”, significa que han estat tintades artificialment. Sabor menys intens: Les olives negres naturals tenen un sabor més profund i afruitat, mentre que les fumades poden ser més planes i menys aromàtiques.
Moltes olives que es venen com a negres han estat tintades artificialment

Són dolentes per a la salut?
El gluconat ferrós és aprovat com a additiu alimentari i no suposa un perill per a la salut en les quantitats en les quals s'utilitza. Tanmateix, el problema rau en la falta de transparència en vendre un producte alterat sense que molts consumidors siguin conscients d'això. Així doncs, no totes les olives negres són el que semblen. Moltes d'elles han estat sotmeses a un procés químic per canviar el seu color, la qual cosa pot enganyar els consumidors. La pròxima vegada que compris olives, revisa bé l'etiqueta i busca productes naturals si vols gaudir del seu veritable sabor i qualitat.