Les botigues especialitzades en productes gastronòmics són el lloc ideal per trobar els aliments de més qualitat. A Catalunya tenim carnisseries, peixateries i fleques de molt nivell. Però si busquem botigues de formatge, no en trobem tantes. Una de les que té més història a Barcelona és Can Luc, una formatgeria que estrena el seu segon local al Poblenou amb una àmplia oferta de productes especialitzats.
Una dècada d'història
Can Luc és una botiga de formatges de Barcelona que fa 10 anys que dona servei al barri de Gràcia. Ara, una dècada més tard, ha canviat de propietaris i ha ampliat fronteres amb l'obertura d'un nou local al barri del Poblenou. En Luc Talbordet és el fundador d'una marca que, després de consolidar-se a la ciutat, ha canviat de mans per seguir creixent a Catalunya. L'Andrew Moll i el Marc Davies són els nous artífex del projecte; un anglès i un estatunidenc que serveixen formatges d'arreu d'Europa als veïns dels barris de Gràcia i del Poblenou.
L'Andrew i el Marc eren clients del Luc quan encara tenia la botiga. Tots dos treballen en empreses tecnològiques i mai havien tingut cap vinculació amb el món del formatge. Però quan es van assabentar que el Luc es traspassava el negoci, van decidir prendre les regnes de la formatgeria i continuar el seu llegat. Ara, un any més tard d'embarcar-se a l'aventura, obren un segon local al Poblenou i acumulen llargues cues de gent a la porta per gaudir dels productes que tenen.
Filosofia de proximitat
A Can Luc tenen un objectiu molt clar: vendre formatge ha de servir per fer gaudir la gent del que mengen. Un producte de qualitat, però sense l'embolcall del luxe que sol acompanyar els aliments d'especialitat. En total tenen més de 300 referències de formatge durant tot l'any; unes varietats que canvien segons la temporada perquè la producció de llet dels petits obradors no és sempre la mateixa. En tenen una trentena de catalans i la resta són d'altres països de l'Europa de l'oest: França, Itàlia, Bèlgica, Països Baixos...
Volen diferenciar-se de la resta a base de bon producte i de teixir xarxa amb els altres comerços del seu entorn
"Al Poblenou hi ha una barreja de gent catalana de tota la vida, turistes i expats que encaixa amb el perfil de gent que ve a comprar a la botiga", explica en Marc. Un tipus de barri que, segons ells, s'assembla molt al de Gràcia, on alguns dies tenen desenes de persones fent cua a la porta per comprar alguns dels formatges únics que tenen. L'oferta de Can Luc és singular. A més de formatge també tenen mantega, vi i altres productes en conserva com anxoves o espècies. Però tot el que tenen ho volen oferir de manera exclusiva; no per ser els millors del barri, sinó per complementar l'oferta de la resta de petits negocis de la ciutat.
Si un client els demana una llet en concret, en comptes d'abaixar el cap i dir que la demanaran, recomanen acostar-se a la botiga de llet de referència del barri per comprar-la allà. No volen captar tots els clients possibles, sinó diferenciar-se de la resta a base de bon producte i de teixir xarxa amb els altres comerços del seu entorn. Una labor social que també impulsen a través del tracte proper amb el client i amb els petits esdeveniments que volen organitzar al pati de darrere de la botiga del Poblenou.
No obstant això, el seu objectiu no és fer tastos cada dia ni muntar tallers de taules de formatge; tenen molt clar que són una botiga de formatges i que la seva raó de ser és fer de pont entre els productors especialitzats i el públic de la ciutat. I per qui no es pugui acostar a la botiga, també tenen venda de raclettes i lots de formatge per internet.