Qui va dir que els llegums són avorrits? Cigrons, llenties, mongetes... Parlem de petits tresors que no només estan carregats de sabor, també són una font de salut. A més, en aquesta època de fred es posen de meravella i sempre és agradable recordar receptes carregades de tradició i records. I és que, encara que en preparar un plat de llegums sempre estirem la recepta de l'àvia, la realitat és que estan més de moda que mai. Segons dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, l'any passat, cada espanyol va consumir aproximadament 3,34 quilograms de llegums, la qual cosa representa un augment del 2,3% respecte a l'any anterior. Vols saber quin és el llegum més consumit? És fàcil: els cigrons.
Els ingredients de l'èxit: paraula de nutricionista
Molt relacionades amb el fred i les olles, els llegums són un aliment complet. I així ens ho recordava Maria Labró Capellas, més coneguda en xarxes socials com @labronutricio, en una de les seves últimes publicacions. "Els llegums són un aliment molt interessant des del punt de vista nutricional" destaca la jove nutricionista mentre prepara una recepta que també és per apuntar.
Els llegums són rics en proteïna d'origen vegetal, així com en fibra. Gràcies a això no només són molt contundents, també ajuda a un correcte trànsit intestinal. A més, alguns dels seus compostos ajuden a protegir la microbiota, aquesta colònia de microorganismes que habita en el nostre sistema digestiu i que té una important missió tant en la digestió com en el sistema immune. L'experta també ens recorda que una ració de llegums aporta vitamines del grup B i són font de potassi, magnesi i ferro.
Esprémer els beneficis
Precisament, el tema del ferro és una mica complicat i així ens ho assenyala la nutricionista. "És cert que la seva absorció no és molt elevada, però es pot solucionar amb productes rics en vitamina C". Amb això es refereix al fet que al nostre organisme li costa més assimilar el ferro que prové de fonts vegetals, mentre que no té el mateix problema amb el ferro d'origen animal. Per això sempre es diu que, davant d'una falta de ferro, és més aconsellable un filet de vedella que un plat de llenties. Aquest petit inconvenient té una fàcil solució que és acompanyar els llegums d'aliments rics en vitamina C com els pebrots, cítrics, tomàquets, kiwis o maduixes.
En realitat, això no és gens nou i només has de pensar a les receptes més tradicionals. Ja les nostres àvies acompanyaven les llenties de tomàquet i pebrot i el mateix passa amb l'escudella, al que sempre s'afegeixen una bona ració de verdures, incloses les pastanagues, que té una bona quantitat d'aquesta vitamina que tant associem al refredat i les defenses. Una mica més moderns ens sentim quan ens preparem una amanida de llegums, encara que segueix el mateix patró, un llegum protagonista i bé de verdures i fruites per completar. En el pitjor dels casos, aquests en els quals et venen de gust unes bones mongetes blanques acompanyades de xoriço, per exemple, sempre pots prendre de postres una mandarina i assumpte arreglat.