Si només poguessis prioritzar un aliment a la teva dieta, quin seria? Molts pensarien en l'arròs, el pa, els llegums, la fruita o les verdures. Georgia Ede, psiquiatra i nutricionista, revela una altra opció, per a molts segurament xocant i desconeguda. De fet, els aliments bàsics s'elaboren a partir de farina de cereals, com el pa i la pasta, les truites de blat de moro o de blat, o bé es cuinen directament com l'arròs, els llegums, o els tubercles com patates o papes, el nyam, la mandioca o la iuca, entre d'altres.
Desmentir el mite de la carn
"La carn és bona per a tu. Hi ha experts que podrien estar en desacord amb mi, i molts investigadors continuen buscant proves que vinculin la carn amb les malalties del cor, per exemple", explica Ede. La psiquiatra formada a Harvard i certificada per la junta especialitzada en psiquiatria nutricional i metabòlica, anuncia que fa temps que li desperta una fascinant curiositat per la relació entre els aliments i la salut cerebral, així com el benestar general. "En la meva investigació, encara no he trobat un argument de salut creïble i plausible contra el consum de carn de qualsevol tipus, incloent-hi la carn vermella, el marisc o l'aviram", exposa.
"En la meva investigació, encara no he trobat un argument de salut creïble i plausible contra el consum de carn de qualsevol tipus, incloent-hi la carn vermella, el marisc o l'aviram"
De fet, cap altre grup d’aliments és prou nutritiu, prou segur o prou accessible geogràficament per recomanar-lo com a base saludable de la dieta humana òptima. "D'aquesta manera, si només pogués permetre’m el luxe de comprar aliments d’un grup d’aliments, donaria prioritat a la carn", revela Georgia Ede. Manifesta que la carn és bona per a la salut intestinal "perquè no és irritant", afegint que és fàcil de digerir i "admet nivells saludables d’insulina sense promoure pics de glucosa en sang", finalitza la consultora de nutrició.
Segons altres estudis, també proporciona tots els macronutrients i micronutrients que necessitem, inclosos alguns que són difícils o impossibles d’obtenir dels aliments vegetals. Per exemple, és una excel·lent font de totes les vitamines B, inclosa la B7, que les plantes en contenen molt poc, i la B12, que les plantes no en contenen en absolut. Només la carn conté ferro hemo, una forma de ferro almenys tres vegades més fàcil d’absorbir per a nosaltres que el ferro no hemo de les plantes. I només els aliments d’origen animal contenen la forma MK-4 de la vitamina K2, que és més fàcil d’absorbir, i és la forma que utilitza el cervell humà.
Com nodrir, protegir i dinamitzar el cervell amb carn
A continuació, t'indiquem com incorporar la carn a la teva dieta de la manera correcta.
- Tria carns saludables. Sempre que sigui possible, escull carns d’animals salvatges o animals que s’hagin criat humanament, que hagin permès un ampli accés a l’aire lliure i que s’hagin alimentat amb una dieta adequada a l’espècie.
- No cal que sigui carn vermella. Els mariscs, el peix gras, l’ànec i el fetge d’aviram són alternatives molt nutritives a la carn vermella.
- Menja fresc. Tria carns fresques (o acabades de congelar) sense processar sempre que sigui possible.
- No tinguis por dels greixos animals naturals. Els talls de carn més greixosos són més saborosos, més nutritius i sovint menys costosos. Malauradament, el greix de porc i d’aus d’animals criats convencionalment pot tenir un alt contingut en àcid linoleic, un àcid gras omega-6 fràgil amb tendència a degradar-se en subproductes tòxics que poden causar estrès oxidatiu perjudicial a tot el cervell i la resta del cos.
- Cuinar suaument. No cuinis massa la carn, ja que això danyarà els nutrients i el sabor. Retalla les zones cremades o ennegrides de les carns a la planxa o cuinades a altes temperatures.
- Pensa en el teu objectiu de proteïnes. Tot i que els objectius de proteïnes varien en funció de l’edat, el pes corporal ideal, l’estat de salut, el nivell d’activitat i altres factors, la majoria dels requisits dels adults es troben entre 0,6 i un gram de proteïna per lliura de pes corporal ideal.
- No t’excedeixis. Menjar en excés proteïnes pot promoure nivells més alts d’insulina i, fins i tot, nivells lleugerament més alts de glucosa en algunes persones.