L'octubre és un mes de transició al jardí, on les temperatures comencen a baixar i la naturalesa es prepara per a l'hivern. Encara que alguns cultius d'estiu arriben a la seva fi, és el moment ideal per plantar una varietat d'hortalisses i plantes que prosperen en climes més frescos. Aquí et presentem alguns dels aliments que pots sembrar aquest mes per gaudir d'una collita abundant en els pròxims mesos.

Els aliments per plantar a l'octubre

El clima fresc d'octubre és perfecte per a les hortalisses d'arrel com pastanagues, raves, remolatxes i naps. Aquestes plantes prefereixen terres ben drenats i poden suportar lleugeres gelades, la qual cosa les fa ideals per sembrar en aquesta època de l'any. Les pastanagues, per exemple, desenvolupen un sabor més dolç quan s'exposen a temperatures baixes. Per obtenir els millors resultats, sembra les llavors directament a terra i assegura't de mantenir-lo humit durant la germinació.

Les pastanagues són ideals per a climes més frescos / Foto: Unsplash

Bledes, espinacs i brassiques

Les bledes i els espinacs són dues de les verdures de full verd que millor s'adapten al clima de tardor. Són ràpides de créixer i resistents a les baixes temperatures. Es poden sembrar tant en testos com a terra, i si se'ls proporciona una cura adequada, poden produir fulls tendres i nutritius durant tota la tardor i fins i tot l'hivern. Aquestes verdures són riques en vitamines i minerals, i el seu cultiu és senzill, ideal tant per a jardiners novells com experimentats. La tardor és la temporada perfecta per a les brassiques, un grup de plantes que inclou cols, bròcoli, coliflor i cols de Brussel·les. Aquestes hortalisses són resistents i, encara que el seu creixement és més lent en comparació amb l'estiu, el fred millora el seu sabor. Per plantar brassiques a l'octubre, és preferible iniciar amb plàntules en lloc de llavors, ja que així tindran prou temps per desenvolupar-se abans que arribi l'hivern.

Brassiques: un grup de plantes que inclou cols, bròcoli, coliflor i cols de Brussel·les

All, cebes i herbes aromàtiques

L'octubre és el mes ideal per plantar all i cebes. Aquests cultius requereixen un període de fred per desenvolupar els seus bulbs correctament. Planta'ls en terres solts i ben drenats, i assegura't de triar varietats adequades per al teu clima local. L'all, en particular, és molt fàcil de conrear i es pot collir a començaments de l'estiu següent. Les cebes també s'adapten bé a les condicions tardorals i, plantades ara, estaran a punt per a la collita a la primavera. Algunes herbes aromàtiques, com el julivert, el coriandre i l'anet, també poden plantar-se a l'octubre. Encara que són més sensibles al fred extrem, poden prosperar durant la tardor en regions de clima temperat. Aquestes herbes són perfectes per conrear en testos o jardineres, la qual cosa permet traslladar-les fàcilment a l'interior en cas de gelades inesperades.

L'anet prospera en clima temperat / Foto: Unsplash

L'octubre és un mes ple de possibilitats per a l'hort. Amb una planificació adequada, és possible gaudir d'una collita saludable i variada durant tota la tardor i fins i tot més enllà. És hora d'embrutar-se les mans i gaudir del plaer de conrear els teus propis aliments!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!