Els aliments ultraprocessats estan desplaçant les dietes saludables arreu del món malgrat l'evidència creixent dels riscos que representen i s'han de vendre amb advertències a l'estil del tabac, segons el científic nutricional que va encunyar el terme per primera vegada. El professor Carlos Monteiro, de la Universitat de São Paulo, destaca el perill creixent que presenten aquests aliments per a nens i adults al Congrés Internacional sobre Obesitat celebrat fa pocs dies. "Els aliments ultraprocessats estan augmentant la seva participació i domini de les dietes globals, malgrat el risc que representen per a la salut en termes d'augmentar el risc de múltiples malalties cròniques", va dir durant la conferència a São Paulo.

Aliments ultraprocessats: etiquetes a l'estil antitabac

"Els ultraprocessats estan desplaçant aliments més saludables i menys processats a tot el món i també provoquen un deteriorament de la qualitat de la dieta a causa dels seus diversos atributs nocius. En conjunt, aquests aliments estan impulsant l'obesitat i altres malalties cròniques relacionades amb la dieta, com la diabetis". L'avís dur arriba enmig del ràpid augment del consum mundial d'aquest estil de productes, com ara cereals, begudes gasoses, plats preparats i menjar ràpid.

Al Regne Unit i als EUA, més de la meitat de la dieta mitjana consisteix ara en aliments ultraprocessats. Per a alguns, especialment les persones més joves, més pobres o de zones desfavorides, és típica una dieta que comprèn fins a un 80% d'aliments ultraprocessats. Al febrer, la revisió més gran del món d'aquest tipus va trobar que aquests aliments estaven directament relacionats amb 32 efectes nocius per a la salut, inclòs un major risc de patir malalties del cor, càncer, diabetis tipus 2, salut mental adversa i mort prematura.

En les persones més joves, més pobres o de zones desfavorides, és típica una dieta que comprèn fins a un 80% d'aliments ultraprocessats

Monteiro i els seus col·legues van utilitzar per primera vegada el concepte 'aliments ultraprocessats' fa 15 anys quan van dissenyar el sistema de classificació dels aliments "Nova". Això avalua no només el contingut nutricional, sinó també els processos que pateixen els aliments abans de ser consumits. El sistema classifica els aliments i les begudes en quatre grups: aliments mínimament processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultraprocessats.

Aliments ultraprocessats / Foto: Pixabay
Els aliments ultraprocessats suposen fins a un 80% de la dieta en les persones més joves / Foto: Pixabay

Els experts es mostren preocupats per l'impacte que tenen en la salut humana: "Els estudis i les revisions ja no són suficients per advertir el públic dels perills per a la salut", confessen. Davant d'aquest escenari alarmant, sorgeixen nous reptes i solucions com per exemple la possibilitat d'impulsar campanyes de salut pública com les ja fetes contra el tabac per frenar els perills dels ultraprocessats. "Aquestes campanyes inclourien els perills per a la salut del consum dels ultraprocessats. La publicitat d'aquests aliments també s'hauria de prohibir o restringir molt, i s'haurien d'introduir advertències a la part davantera del paquet similars a les que s'utilitzen per als paquets de cigarrets", denuncia Monteiro.

Els gegants de l'alimentació que comercialitzen els aliments ultraprocessats saben que, per ser competitius, els seus productes han de ser més còmodes, més assequibles i més saborosos que els àpats acabats de preparar. “Per maximitzar els beneficis, aquests productes han de tenir un cost de producció més baix i ser consumits en excés”, analitza.

També fa paral·lelismes entre aquests aliments i les tabaqueres. “Tant el tabac com els ultraprocessats causen nombroses malalties greus i mortalitat prematura. Tots dos són produïts per corporacions transnacionals que inverteixen els enormes beneficis que obtenen amb els seus productes addictius en estratègies de màrqueting agressives i en el lobby contra la regulació; i tots dos són patògens (perillosos) per disseny, de manera que la reformulació no és una solució", conclou el professor Monteiro.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!