L'octubre ja és aquí, i això és sinònim de tardor, bolets... i cervesa! Aterra a Barcelona una nova edició de l'Oktoberfest, una tradició alemanya que enguany arriba a la 10a edició a la ciutat comtal. El cap de setmana arriba carregat d'altres propostes com el Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia o la Fira del Torró a Agramunt. Consulta les gairebé 15 fires i festivals que tindran lloc aquest cap de setmana a Catalunya.

Cervesa, torrons i molt més

Oktoberfest a Barcelona

La plaça Univers de la Fira Barcelona Montjuïc acull aquest cap de setmana la 10a edició de l'Oktoberfest, la festa de la cervesa més important de l'any. Milers de persones es reuniran per celebrar aquesta tradició alemanya amb gerres de cervesa i entrepans de frànkfurt. La fira té lloc des del passat dimecres 4 i s'allargarà fins al pròxim diumenge dia 15. Però els dies forts del festival seran aquest cap de setmana:

Divendres 6 s'obriran portes de 17:00 h a 01:00 h.
Dissabte 7 la festa començarà a les 12:00 h i s'allargarà fins a les 01:00 h.
Diumenge 8 l'horari serà de 12:00 h a 23:00 h.

L'entrada al recinte serà gratuïta fins a les 17:00 h. A partir d'aleshores tindrà un preu de 5 €. Hi pot entrar qui vulgui i quan vulgui, però si voleu assegurar-vos un lloc, podeu reservar una taula (mínim 4 persones i màxim 8). La reserva és gratuïta fins a les 17:00 h, i si és més tard, té un cost de 5 €. Els diners de la reserva es deduiran al cost de la cervesa que demaneu. Per tant, no heu de pagar de més sinó que només heu de pagar anticipadament.

El recinte també disposa de taules VIP, que inclouen 1 graellada de salsitxes amb xucrut i kartoffelsalat, 1 Bretzel, 1 litre de cervesa, espais amb atenció personalitzada, accés anticipat i altres avantatges, tot per 30 €.

A més de la cervesa, el festival també ofereix plats típics de la gastronomia alemanya com el currywurst, el bratwurst, o les salxitxes a l'estil Nuremberg. També s'organitzaran diferents activitats culturals i musicals, amb espectacles de música folklòrica i sessions de discjòquei en directe. 

📍 Fira Barcelona Monjuïc, Barcelona
📅 Fins al diumenge dia 15

Cavatast a Sant Sadurní d'Anoia

La 27a mostra de caves i gastronomia arriba a Sant Sadurní d'Anoia a partir d'aquest divendres. Productors de cava d'arreu del territori es reuniran a la capital catalana de l'escumós per a conèixer les novetats d'enguany i participar de les activitats organitzades pel festival. L'horari del festival serà divendres de 19:00 h a 23:00 h i el cap de setmana de 12:00 h a 23:00 h.

Durant els 3 dies es faran multitud d'activitats i tasts al Parc Lluís Companys de Sant Sadurní d'Anoia. Podeu comprar (5 €) o llogar (3 €) una copa Riedel per gaudir de les diferents degustacions de cava i gastronomia. Podreu comprar els tiquets per a les degustacions als punts de venda del Cavatast o anticipadament a l'Oficina de Turisme, per un preu de 10 € el paquet de 6 tiquets.
Podeu consultar tota la programació de degustacions aquí.

📍 Parc Lluís Companys, Sant Sadurní d'Anoia
📅 6, 7 i 8 d'octubre

Fira del torró i la xocolata a la pedra d'Agramunt

Agramunt acull aquest cap de setmana la 34a edició de la Fira del torró i la xocolata a la pedra, un espai on els mestres torronaires i xocolaters mostren les seves darreres propostes amb l'objectiu de fer del torró, emparat per la IGP d’Agramunt, unes postres per a tot l'any.
La fira disposa de dos espais diferenciats: l’Aula del Gust, situada al pavelló del dolç, i l’Aula del Tast, al pavelló gastronòmic. Per la primera passen, des de fa anys, els millors professionals de la cuina i la pastisseria, mentre que l’Aula del Tast està destinada al productor de proximitat, per tal que expliqui i ofereixi tastos als visitants.

Però a banda dels pavellons la fira es viu al carrer, on durant tot el cap de setmana hi haurà parades d’artesania i agroalimentació, portes obertes al patrimoni històric i cultural, activitats per als més petits a l’Espai Cuinetes i música en viu a les Foodgonetes.

📍 Agramunt (Urgell)
📅 7 i 8 d'octubre

Festa Major de la Rambla

Coincidint amb la Festa Major de la Rambla, la Fundació Esclerosi Múltiple i l’associació Amics de la Rambla organitzaran el pròxim dissabte 7 d’octubre un concurs de paelles solidari amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre l’esclerosi múltiple, una malaltia neurològica autoimmune amb la qual conviuen prop de 9.000 persones a Catalunya.

El concurs solidari tindrà lloc a la Plaça de la Gardunya, a la part de darrere de la Boqueria, a partir de les 12 hores. Comptarà amb un jurat excepcional format per cuiners professionals com la Carme Ruscalleda, el Carles Gaig i l’Abel Folk, que donaran consells a tots els participants per tal que les seves paelles siguin un èxit. A més a més, l’esdeveniment gaudirà de la presència del cuiner valencià Toni Galera, que prepararà la seva paella mentre canta òpera.

📍 Plaça de la Gardunya, Barcelona
📅 7 d'octubre

Fira de la galeta de Camprodon

Ada Parellada o Lildami són només alguns dels caps de cartell de la Fira de la galeta de Camprodon. Un cap de setmana farcit d'activitats com ara concerts, mercats, jocs pels més petits, tallers, concursos, visites i tasts. Tot plegat amb la galeta com a protagonista, durant dos dies que arrodoniran un cap de setmana d'allò més dolç.

📍 Camprodon (Ripollès)
📅 7 i 8 d'octubre

Del camp a la taifa a Terrassa

Dissabte 7 d'octubre Terrassa acull la fira Del camp a la taifa, una jornada dedicada a la pagesia i els productes conreats per elaboradors locals. Ecobotigues, gremis, entitats i institucions es troben durant tot el dia a la plaça Salvador Espriu, al Carrer Unió i a la plaça de la Torre del Palau de Terrassa per intercanviar coneixements i donar a conèixer la cuina de proximitat de Terrassa.
D'11:00 h a 14:00 h i de 17:00 h a 20:00 h s'organitzaran diferents xerrades i activitats per conèixer més de prop d'on ve tot allò que mengem.

📍 Terrassa (Vallès Occidental)
📅 7 d'octubre

Ruta de la tapa de l'anxova a l'Escala

El producte per excel·lència de l'Escala, l'anxova, és la protagonista de la Ruta de la Tapa de l'Anxova, un festival gastronòmic en què desenes de locals del municipi ofereixen la seva tapa pròpia elaborada amb anxova. Podeu anar tastant-les totes i segellar un passaport amb tots els locals per optar a diferents premis.

📍 L'Escala (Alt Empordà)
📅 Fins al 8 d'octubre

Jornades Gastronòmiques de Tastets a Vallromanes

Vallromanes acull l'11a edició de les Jornades Gastronòmiques de Tastets, un espai en què divendres i dissabte s'hi podran gaudir de 26 tastets que elaboraran 9 restauradors locals. La fira tindrà tres sessions: divendres de 20:00 h a 23:00 h i dissabte de 13:00 h a 15:30 h i de 20:00 h a 23:00 h. Els preus dels entrants serà de 4 €, els plats principals a 6 € i les postres a 3 €.

📍 Vallromanes (Vallès Oriental)
📅 6 i 7 d'octubre

Jornada gastronòmica de les plantes oblidades a Igualada

Igualada rep un esdeveniment únic per descobrir què són i per a què serveixen les plantes oblidades amb l'objectiu de construir un model de producció i consum d’aliments més sostenible. La Jornada gastronòmica de les plantes oblidades reunirà diferents ponents que oferiran xerrades i activitats per a tots els públics.

📍 Igualada (Anoia)
📅 7 d'octubre

La poma a la taula a Torroella de Montgrí

La localitat empordanesa de Torroella de Montgrí ofereixen una oportunitat per conèixer l'ús de la poma a les jornades gastronòmiques de La poma a la taula. No només per a fer servir la fruita com a postres, sinó també com a producte principal o acompanyant de qualsevol plat.

📍 Torroella de Montgrí (Baix Empordà)
📅 Tot el mes d'octubre

Fira del préssec d'Alfarràs

La 28a Fira del préssec d'Alfarràs arriba al poble del Segrià per celebrar un cap de setmana on la fruita més típica de la zona serà la protagonista de parades, mercats i activitats.

📍 Alfarràs (Segrià)
📅 7 i 8 d'octubre

Tocats del bolet a Montmajor

Com cada any, la fira Tocats del Bolet, al poble de Montmajor (Berguedà), és una cita dedicada al producte estrella de la tardor, els bolets. Durant el matí de dissabte hi haurà jornada de portes obertes al Museu del Bolet i la plaça del Mercat es convertirà en un bullici de parades i productes de proximitat.

📍 Montmajor (Berguedà)
📅 7 d'octubre

Festival Firra a les Borges Blanques

Dissabte dia 7, a les 17:00 h, els amants de la cervesa artesana de les Borges tenen una cita a la plaça del Terrall. El festival Firra aplegarà 10 elaboradors de cervesa per gaudir d'una vesprada de música, menjar i la millor birra del territori.

📍 Les Borges Blanques (Les Garrigues)
📅 7 d'octubre

Fira ramadera de la Pobleta de Bellveí

La Vall Fosca està de festival. La Pobleta de Bellveí rep aquest cap de setmana la fira ramadera del municipi, un espai on aprendre i compartir coneixements i costums de l'ofici ramader. Una feina en perill d'extinció que, afortunadament, té un espai a la Pobleta per donar-se a conèixer.

📍 La Pobleta de Bellveí (Pallars Jussà)
📅 6, 7 i 8 d'octubre