L'oliaigua, també coneguda com a oliagúa o ollica, és una sopa tradicional de Menorca, elaborada a base de tomàquet i altres ingredients mediterranis. Aquesta senzilla recepta, que neix de la cuina d'aprofitament, ha estat reinterpretada per la xef catalana Carme Ruscalleda, que li dona un toc modern sense perdre la seva essència rústica i autèntica.

La recepta de Carme Ruscalleda de sopa de tomàquet calent

L'oliaigua es compon d'ingredients bàsics i assequibles que capturen l'essència de la Mediterrània:

  • Tomàquets madurs: Són el cor de la recepta, aportant acidesa i un color vermell intens.
  • Pebrot vermell: Afegeix dolçor i un toc de sabor.
  • Ceba i all: Formen la base aromàtica de la sopa, intensificant els sabors.
  • Pebrots verds o nyores: Donen un matís especial amb el seu toc lleugerament amarg.
  • Oli d'oliva verge extra: Fonamental a la cuina mediterrània, dona cos i sabor.
  • Aigua i sal: Els elements més simples però essencials.

Carme Ruscalleda, reconeguda per la seva passió pels productes frescos i de qualitat, recomana agregar un toc d'alfàbrega fresca o alguna altra herba aromàtica, la qual cosa realça la frescor i les aromes de l'oliaigua.

vostè photography yCNO0u3Ixpg unsplash
Els tomàquets madurs són essencials / Foto: Unsplash

Preparació de l'oliaigua a l'estil de Carme Ruscalleda

Comença tallant els tomàquets, els pebrots i la ceba en trossos petits. Pela i pica finament els grans d'all. En una cassola gran, afegeix un bon raig d'oli d'oliva verge extra i escalfa'l a foc mitjà. Afegeix l'all i la ceba, i sofregeix fins que es daurin lleugerament, alliberant les seves aromes. Agrega el pebrot vermell i, si ho prefereixes, un pebrot verd o nyora. Cuina durant uns minuts fins que s'estovin i comencin a caramel·litzar-se. Incorpora els tomàquets i cuina a foc lent, removent de tant en tant, fins que els tomàquets es desfacin i formin una salsa espessa. Si la barreja és molt seca, pots afegir una mica d'aigua, ajustant la quantitat segons prefereixis una consistència més líquida o espessa. Agrega més aigua a la cassola per obtenir la quantitat de sopa desitjada. Porta la barreja a ebullició i després baixa el foc. Cuina durant uns 20 minuts perquè tots els sabors s'integrin. Al final de la cocció, ajusta amb sal el gust i agrega un toc d'alfàbrega fresca, si ho desitges. Pots acompanyar aquesta sopa amb llesques de pa rústic.

Oliaigua Vegetable Soup FT RECIPE0922 2000 9b20a0ff3f164225adfd65445cd2ccd9
Hi ha moltes varietats d'Oliaigua / Foto: Unsplash

Aquesta recepta té la capacitat de reconfortar i transportar qui en gaudeix a les costes de Menorca

L'oliaigua, una tradició amb un toc d'innovació

Encara que senzilla, l'oliaigua té la capacitat de reconfortar i transportar qui la gaudeix a les costes de Menorca. La versió de Carme Ruscalleda respecta els sabors tradicionals, mentre aporta el seu toc distintiu que realça la frescor dels ingredients. És perfecta com un entrant calent o com un plat principal lleuger, ideal per gaudir en qualsevol època de l'any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!