Les olives són un aliment emblemàtic de la dieta mediterrània i tenen un lloc destacat en la cultura gastronòmica de Catalunya. Aquest fruit, originari de la conca mediterrània, es cultiva a la regió des de temps antics, amb testimonis que remunten el seu conreu a l’època dels romans. Les oliveres són part essencial del paisatge català, especialment a zones com les Terres de l’Ebre, el Priorat, les Garrigues i l’Empordà. Cada regió produeix olives amb característiques úniques, adaptades al clima i al sòl local, destacant varietats com l'arbequina, coneguda per la seva dolçor i el seu aroma suau. A més del consum de l’oliva com a aperitiu o ingredient, Catalunya és famosa per la producció d’oli d’oliva verge extra, amb diverses denominacions d’origen protegides que garanteixen la qualitat i autenticitat del producte.

Les olives més beneficioses per a la nostra salut

Les olives són, doncs, un símbol de tradició, identitat i sostenibilitat a Catalunya. Ara bé, també n'hi ha, lògicament, a altres indrets d'Europa, com és el cas de Grècia. Parlem de les olives Kalamata, originàries del Peloponès, al sud del país grec, que són conegudes pel seu sabor intens i característic. Aquestes olives es reconeixen fàcilment per la seva forma allargada i la seva pell de color marró fosc o porpra. Cultivades principalment a la regió de Messènia, el seu nom prové de la ciutat de Kalamata, situada en aquesta zona rica en tradició olivarera.

Les olives Kalamata han guanyat popularitat arreu del món gràcies no només al seu gust únic, sinó també als seus beneficis nutricionals. El consum d'aquestes olives aporta en particular molts beneficis a la salut. Per exemple, és un gran antioxidant, gràcies al seu alt contingut en polifenols, aquestes olives combaten els radicals lliures i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. Altrament, millora la salut del cor a causa del seu alt contingut en greixos monoinsaturats o bons, aquestes olives disminueixen el risc de diverses malalties cardíaques. També ajuda a reduir la inflamació produïda per l'obesitat, ateroesclerosi o acumulació de placa a venes. Com a conseqüència, és un gran controlador de la pressió arterial.

Olives catalanes collides i carregades en sacs / Foto: ACN

Més beneficis de les olives Kalamata, que redueixen el greix al cos per la seva ràpida oxidació, fa que l'organisme optimitzi la crema de greix. Si hi afegim que també ajuda a reduir el colesterol, l'oliva de Kalamata és una bona opció per a persones que estan seguint una dieta. Així mateix, protegeix les cèl·lules nervioses: els antioxidants també ajuden a protegir-te de les malalties neurodegeneratives. Per últim, té el caràcter antimicrobià i antiviral, ja que aquest aliment ajuda a combatre virus i bacteris, enforteix el sistema immune i prevé el patiment de diarrea en nens.

En els darrers anys, el consum d’olives Kalamata ha crescut notablement a Catalunya. Aquesta tendència es pot explicar per diversos motius. D’una banda, la creixent valoració de la dieta mediterrània i els seus beneficis per a la salut ha portat a una major demanda de productes autèntics com aquestes olives. D’altra banda, l’interès per la gastronomia internacional i les receptes mediterrànies, com les amanides gregues, ha fet que les olives Kalamata siguin cada cop més presents en els mercats i cuines catalanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!