Les olives són, amb permís de les patates, l'aperitiu per excel·lència d'un vermut. Amb pinyol o sense, i barrejades amb escopinyes o no, les olives són un producte mediterrani exquisit. N'hi ha de moltes varietats, des de l'arbequina fins a la corbella o la rojal. Però, quines diferències hi ha entre les olives verdes i les olives negres?

Dues cares d'un mateix producte

Les olives, igual que qualsevol altra fruita, tenen diverses varietats. No és igual una poma golden que una fuji, igual que no és el mateix una oliva arbequina que una corbella. Totes dues són el mateix fruit, però amb propietats diferents. Ara bé, quan parlem del color de l'oliva, la diferència no rau en la varietat sinó en el punt de maduració. Una oliva arbequina pot ser tant verda com negra; una diferència que ve determinada pel moment en què es cull de l'arbre.

Olivera
El cultiu de l'olivera és un dels més icònics del Mediterrani / Foto: Cedida

Si t'agraden més les verdes o les negres no serà pel tipus d'oliva sinó pel punt de maduració en què les consumeixes

Les olives verdes es cullen abans, entre els mesos de setembre i octubre, mentre que les negres es deixen madurar més temps a l'arbre i se solen agafar a finals de novembre. La temporada de cada oliva dependrà de les condicions climàtiques d'on hi hagi l'olivera i de la varietat d'oliva.

Propietats diferents

Les olives són un producte saludable per diversos motius. Si bé és cert que, com amb qualsevol altre producte, si es consumeixen en excés poden ser nocives, menjar-ne de tant en tant ens pot aportar molts beneficis. Les olives verdes són una mica més fermes que les negres, mentre que les negres solen ser més toves i dolces perquè han assolit el seu punt màxim de maduració.

En qualsevol cas, els beneficis per a la salut són diversos en tots dos tipus d'olives. Segons la dietista i nutricionista Gina Estapé al portal EtsElQueMenges, les olives tenen els següents beneficis per a l'organisme:

  • Milloren la salut cardiovascular: l'àcid oleic ajuda a la regulació del colesterol i disminueix el risc de patir malalties cardiovasculars.
  • Prevenen el deteriorament cognitiu: a més del cor, l'àcid oleic també podria tenir beneficis en el sistema nerviós. Permetria el desenvolupament i supervivència de les neurones i podria ser positiu a l'hora de prevenir malalties com l'alzheimer.
  • Prevenen alguns tipus de càncer: un altre benefici de l'àcid oleic, vinculat amb els altres elements antioxidants, és la prevenció de certs tipus de tumor. Un d'ells podria ser el càncer de mama.

Així doncs, el consum d'olives pot tenir beneficis per a la salut. La varietat que escullis dependrà dels teus gustos i de la producció del territori on vius; el que està clar és que si t'agraden més les verdes o les negres no serà pel tipus d'oliva sinó pel punt de maduració en què les consumeixes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!