No t'amoïnis, fins i tot els experts ho fan i saben perfectament que no és el correcte. I així ho va confessar Matthew Gilmour, director de seguretat alimentària a l'Institut Quadram (Regne Unit), en un article publicat a la BBC. Olorar uns filets de pollastre que s'han quedat més temps del que toca a la nevera no t'ajudarà absolutament res. I la raó, que tan bé coneix aquest investigador, és tan simple com que els microorganismes causants de les malalties més comunes quan parlem d'intoxicacions alimentàries (com la listeriosi o la salmonel·losi) no desprenen cap tipus d'olor. És a dir, un filet de pollastre, una salsa maionesa o un embotit mal conservat poden estar fins a dalt de Listèria monocytogenes, el bacteri culpable de la listeriosi, i fer exactament igual olor que uns en perfecte estat.

Olorar el menjar en mal estat

No tots els bacteris perillosos fan mala olor, de la mateixa forma que no totes les que fan una olor forta són dolentes. Si comencem per les perilloses, hi ha casos en els quals l'olfacte sí que ens pot salvar d'una bona intoxicació. Això sí, en aquests casos no s'ha de posar el nas, ja que aquesta olor arribarà a tu abans que et plantegis apropar la cara. Parlem ara de la llet o els ous. De fet, allò de "fa olor d'ous podrits" va més enllà dels mateixos ous i se sap que és dolent, encara que mai no ho hagis experimentat.

Exemples que fan mala olor i tenen bon gust

En el tema d'alimentació, olors i estat, no hi ha res segur. I és que hi ha productes que tots consumim diàriament i que el nostre instint olfactiu ens diria que millor deixar-lo lluny, però la nostra experiència ens diu que sí que és una bona opció.

L'olor dels bacteris és fruit del seu treball, com en el cas del pa de massa mare / Foto: Freepik

La més evident poden ser els formatges tipus blau o cabrales. Qui podria dir que això està bo i què és segur? Un altre exemple són els adobats. Aquesta olor de vinagre no sempre és desitjable i pot resultar massa forta. Aquest és un dels motius pels quals els nens rebutgen aquest tipus d'aliments. En el procés de conservació i en el vinagre en general actua un bacteri que desprèn una olor peculiar, però que, precisament, ens manté fora de perill de microorganismes perillosos. El mateix ocorre amb el iogurt i, més en concret, el quefir. No a tots els resulta agradable l'olor d'aquest producte tan ple de bacteris beneficiosos per al nostre organisme.

En tots aquests casos, l'olor d'aquests bacteris és fruit del seu treball i el seu esforç. Així com si parlem del pa de massa mare. La massa mare no és una altra cosa que un conjunt de bacteris que no deixen de créixer per actuar com a llevat i aconseguir que el pa creixi i mostri el seu costat més sucós i esponjós. I sí, el pa de massa mare acabat de fer desprèn una olor intensa i una mica àcida pròpia d'aquesta fermentació.

Una olor peculiar que ens manté sa i estalvi / Foto: Freepik

Dir que no ens podem fiar de l'olfacte és una cosa injusta amb aquest sentit que es considera el més primitiu. De fet, és el primer que es desenvolupa. Quan naixem no veiem, no reconeixem les textures ni tan sols escoltem (és l'últim a desenvolupar-se), però sí que tenim molt desenvolupat l'olfacte. És el que ens ajuda a reconèixer la nostra mare, el nostre menjar i, en definitiva, el que és segur. Això sí, amb els anys, aquest olfacte cal anar educant-lo i acompanyar la seva informació amb una mica d'experiència.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!