Els organismes modificats genèticament (OMG) estan regulats a la Unió Europea mitjançant un sistema d'etiquetatge i traçabilitat que permet un control exhaustiu al llarg de tota la cadena de subministrament. Aquest sistema garanteix la seguretat dels productes i ofereix als consumidors la informació necessària per prendre decisions informades sobre la seva compra. Per a això, l'etiquetatge és obligatori a tots aquells productes que continguin OMG en una proporció superior al 0,9 % dels seus ingredients, sempre que la seva presència no sigui accidental o inevitable des d'un punt de vista tècnic. En el cas dels aliments i pinsos envasats, la llista d'ingredients ha d'indicar clarament que el producte ha estat “modificat genèticament” o “produït a partir de [nom de l'organisme] modificat genèticament”.

Així pots detectar els aliments modificats genèticament

Per als productes sense embalatge, com fruites o verdures a granel, aquesta informació s'ha de mostrar de manera visible a prop de l'aliment, per exemple, mitjançant un cartell a la lleixa del supermercat. Tanmateix, els productes que contenen una quantitat mínima de OMGs a causa de contaminació accidental no estan obligats a incloure aquesta informació a l'etiqueta.

Has de fer atenció a l'etiquetatge / Foto: Unsplash
Has de posar atenció a l'etiquetatge / Foto: Unsplash

A més d'aquestes normatives, alguns productes inclouen etiquetes voluntàries “Lliure de transgènics”. Aquestes certificacions van més enllà de les regulacions oficials i garanteixen que s'han pres mesures addicionals per evitar completament l'ús d'OMG. Aquest tipus d'etiquetatge està permès sempre que no indueixi a error al consumidor, i alguns països de la UE han desenvolupat els seus propis estàndards i segells de garantia en aquest sentit.

Aquest sistema garanteix la seguretat dels productes

El sistema de traçabilitat és un altre pilar fonamental en el control dels OMG. Tots els operadors involucrats en la producció i distribució d'aliments modificats genèticament han de ser capaços d'identificar els seus proveïdors i les empreses a les quals venen aquests productes. Per a això, cada operador ha de proporcionar informació detallada sobre l'origen dels ingredients i mantenir un registre d'aquestes transaccions durant almenys cinc anys. Això permet realitzar un seguiment precís dels OMG des de la seva producció fins a la seva arribada al consumidor, garantint el seu control i minimitzant riscos tant per a la salut humana com per al medi ambient.

L'alimentació conscient cada vegada importa més / Foto: Unsplash
L'alimentació conscient cada vegada importa més / Foto: Unsplash

Gràcies a aquest sistema d'etiquetatge i traçabilitat, els consumidors europeus tenen a la seva disposició eines per identificar els aliments modificats genèticament i prendre decisions de compra amb total transparència. Si bé la presència de OMG al mercat està regulada i supervisada, les etiquetes específiques com “Lliure de transgènics” ofereixen una alternativa per als qui prefereixen evitar completament aquests productes en la seva alimentació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!