La gala de la Guia Michelin va deixar ahir una pluja d'estrelles arreu de l'estat espanyol, especialment a Catalunya. En una nit de festa a l'Auditorio y Centro de Congresos Víctor Villegas de Múrcia, la guia francesa va premiar 32 nous restaurants amb una estrella, 3 restaurants amb dues i 1 establiment va aconseguir la tercera. Uns premis que, un any més, queden molt lluny de la paritat. És la Michelin una guia masclista o l'alta gastronomia és un sector patriarcal?
El biaix de gènere de les Michelin
Si ens fixem en els restaurants catalans, de les 9 noves incorporacions amb estrella (xifra rècord dels darrers anys), cap restaurant està encapçalat per una dona:
- Casa Nova - Andrés Torres
- Citrus del tancat - Aitor López
- Divinum - Arnau Casadevall i Isidre Soler
- Esperit Roca - Raül Sillero
- Fishology - Ricardo Radice
- Mae - German Espinosa i Diego Mondragón
- Prodigi - Jordi Tarré
- Teatro Kitchen - Oliver Peña
- Voramar - Guillem Gavilan i Pau Jamas
En total, 9 restaurants i 12 cuiners premiats, tots homes. Però atenció, que ningú es pensi que aquests xefs no es mereixen l'estrella, al contrari. No estem parlant d'això; ningú els pot retreure el mèrit d'haver suat i guanyat una estrella Michelin. Però sí que crida l'atenció que no hi hagi ni tan sols una dona entre els premiats. Una tendència que es repeteix un any més. En la gala celebrada l'any passat a Barcelona, els dos nous restaurants premiats a Catalunya amb una estrella, Quirat i Suto, també estaven capitanejats per homes, Víctor Torres i Yoshikazu Suto respectivament.
Resulta que quan la gastronomia es converteix en un sector de prestigi i reconeixement social, de sobte la cuina passa a ser un lloc per a homes
Si pugem de categoria, entre els 6 restaurants amb dues estrelles Michelin a Catalunya només n'hi ha un regentat per dones: Les Cols, d'Olot. La resta, Bo.Tic, Cinc Sentits, Enoteca Paco Pérez, Miramar i Moments estan encapçalats per homes. I entre els 5 restaurants premiats amb les tres estrelles no trobem cap xef dona; tot el protagonisme de Cocina Hermanos Torres, Disfrutar, El Celler de Can Roca, Lasarte i ABaC és pels homes.
Molt lluny de la paritat
El patriarcat està arrelat en totes les esferes de la societat. Un dels comentaris masclistes per excel·lència és afirmar que les dones han d'estar a la cuina, però resulta que quan la gastronomia es converteix en un sector de prestigi i reconeixement social, de sobte la cuina passa a ser un lloc per a homes. Dir que la Guia Michelin és masclista per no premiar dones seria absurd, perquè el problema ja no és que les estrelles siguin només pels homes, sinó que als llocs de poder dins el sector hi ha poques dones. I com menys dones hi hagi al capdavant de grans cuines, menys probabilitats hi haurà que rebin estrelles.
El biaix masclista és un problema social molt més profund del que ens pensem
Val la pena destacar també que dos dels més alts càrrecs de la Guia Michelin els ocupen dones: la presidenta de la Guia Michelin Espanya i Portugal és María Paz Robina i la directora internacional de relacions exteriors de la Guia Michelin és Elisabeth Boucher Anselin. Això no treu, però, que encara hagin de canviar moltes coses per revertir una situació injusta. El problema no el té la Guia Michelin, ni els inspectors, ni els alts càrrecs, ni tan sols els cuiners premiats, per descomptat. El biaix masclista és un problema social molt més profund del que ens pensem i que en gales d'aquest nivell aflora de manera molt evident. Només és un recordatori més del tipus de societat en què vivim i ens hauria de fer reflexionar sobre el camí que volem seguir.