L'Oktoberfest és una de les celebracions alemanyes més populars i la més multitudinària del món. Milers de persones es reuneixen en carpes per cantar, ballar i xerrar, però sobretot per consumir litres i litres de cervesa i endrapar totes les salsitxes que puguin. Es tracta d'una tradició bavaresa que té l'origen a principis del segle XIX i que els últims anys s'ha popularitzat arreu del món. Ciutats de diferents països se l'han fet seva i avui dia es pot celebrar l'Oktoberfest més enllà de Múnic.

Origen reial

Per trobar l'origen de l'Oktoberfest ens hem de remuntar un parell de segles enrere, concretament fins a l'octubre de 1810. En aquella època Alemanya no existia tal com la coneixem avui en dia. Múnic, ubicada al sud del país, era aleshores la capital del regne de Baviera. El príncep Lluís I, fill del rei Maximilià I de Baviera, es va casar amb la princesa Teresa de Saxònia-Altenburg. Per celebrar les noces, es va organitzar una festa popular en la qual va participar la ciutadania de Múnic. Una festa que es va allargar durant una setmana a Theresienwiese, un camp obert a tocar de la muralla de Múnic. L'èxit de la festivitat va ser tal que es va anar repetint els anys següents; però ja no tenia sentit celebrar de nou el casament. Per això la festa es va convertir en una fira de bestiar i productes agrícoles i posteriorment en una fira de jocs i atraccions. Però, i la cervesa?

L'any 1935, l'historiador Jeffrey Gaab va deixar constància que durant l'Oktoberfest es van arribar a consumir 250.000 litres de cervesa

L'Oktoberfest és la festa per excel·lència de la cervesa. / Foto: Christian Bruna, Efe

La cervesa

No va ser fins a mitjans del segle XIX que la cervesa va començar a prendre el protagonisme a la festa. L'any 1935, l'historiador Jeffrey Gaab va deixar constància que durant l'Oktoberfest es van arribar a consumir 250.000 litres de cervesa. A finals de segle es van començar a instal·lar cerveseries temporals per poder donar l'abast a la forta demanda de cervesa de la festa. Una tendència que es va anar consolidant i que actualment és el reclam principal de la gent que celebra l'Oktoberfest.

Actualment, es reuneixen fins a 6 milions de persones que consumeixen 7 milions i mig de litres de cervesa. Es tracta de la festa popular més multitudinària del món

A Múnic encara se celebra la festa a l'esplanada original en què es va fer la boda a principis del segle XIX. Actualment, es reuneixen fins a 6 milions de persones que consumeixen 7 milions i mig de litres de cervesa. Es tracta de la festa popular més multitudinària del món i amb un fort impacte cultural i gastronòmic a altres ciutats del món, especialment al continent europeu. A Barcelona ja fa uns anys que se celebra l'Oktoberfest, amb una important afluència de públic amb ganes de festa, però sobretot de cervesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!