La sal de Cardona és un autèntic tresor natural amb una història fascinant que es remunta a milions d'anys. El seu origen es troba en un mar antic que cobria la Catalunya central i que, després d'un lent procés d'evaporació, va deixar darrere de si un immens dipòsit salí. Aquest fenomen es va produir fa aproximadament 36 milions d'anys, formant l'impressionant diapir salí de Cardona, una de les meravelles geològiques més singulars d'Europa.

El curiós origen de la sal de Cardona

Des de temps immemorials, la sal de Cardona ha estat apreciada per les seves propietats úniques i la seva gran puresa. De fet, ha estat explotada de manera contínua des del Neolític mitjà, fa més de 6.500 anys, i va ser utilitzada per diverses civilitzacions, incloent-hi els ibers i els romans. L'extracció de la sal ha estat una part fonamental del desenvolupament de la regió, convertint-la en un punt estratègic de comerç i en una font de riquesa per als seus habitants.

Sal, indispensable en la cuina / Foto: Unsplash
Sal, indispensable en la cuina / Foto: Unsplash

El que distingeix a la sal de Cardona d'altres sals del món és la seva excepcional capacitat saladora i les virtuts medicinals que li han estat atribuïdes per la saviesa popular al llarg dels segles. Es considera una de les millors sals del món, ja que el seu grau de puresa és altíssim: conté un 99,97% de clorur sòdic, la qual cosa la fa ideal tant per al consum com per a altres usos industrials i terapèutics.

La sal de Cardona es distingeix per la seva excepcional capacitat saladora i les virtuts medicinals

El procés d'obtenció d'aquesta sal és completament natural i es basa a esmicolar la roca extreta del cor del diapir salí de Cardona. Aquest mètode garanteix que la sal conservi totes les seves propietats sense necessitat de tractaments addicionals. La seva blancor i la seva textura la fan inconfusible, i el seu potent sabor permet utilitzar menys quantitat a la cuina per obtenir el mateix efecte que amb altres sals convencionals. A més del seu ús culinari, la sal de Cardona ha estat feta servir al llarg de la història amb finalitats medicinals. Les seves propietats han estat usades en l'antiguitat per tractar diverses afeccions, i la seva riquesa en minerals la fa un complement ideal per a banys terapèutics i tractaments de relaxació.

Sal de Cardona / Foto: Unsplash
Sal de Cardona / Foto: Unsplash

Avui dia, encara que l'explotació comercial de la sal a Cardona va cessar el 1990, el llegat d'aquesta joia natural continua viu. La muntanya de sal de Cardona és una destinació turística única on els visitants poden descobrir la història d'aquest jaciment i meravellar-se amb les formacions geològiques que han romàs ocultes durant milions d'anys. La sal de Cardona no és només un ingredient, sinó una part fonamental de la història de Catalunya i un testimoni de la connexió entre la terra, el temps i la humanitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!