Postres tradicionals n’hi ha moltes i molt variades, però el dia 6 de gener, dia de Reis, no pot faltar a taula l'esperat Tortell de Reis. Terra de llaminers, es pot afirmar que cada festa té les seves postres específiques, des dels panellets a les neules, la coca de Sant Joan, la mona, els bunyols de Quaresma o els torrons. Saboroses, tradicionals, entranyables, però, per damunt de totes, en el sentit de convertir-se per elles mateixes en centre d’atenció, només n’hi ha una: el Tortell de Reis. Per què, quina altra menja dolça aporta la incògnita de conèixer qui serà coronat, simbòlicament, rei de la festa? I encara més, qui pagarà el tortell? Quin és l'origen del Tortell de Reis?

🌟 Torró, tortell, panettone… Quantes calories acabes de consumir sense adonarte'n?

 

Tortell de Reis / Foto: Pexels

Quin és l'origen del Tortell de Reis? 

L'origen del Tortell de Reis no està documentat amb precisió, però sembla que prové de la festa romana de les Saturnals, en honor a Saturn, déu de l’agricultura i les collites a la mitologia romana. Cap al segle II dC, en acabar la temporada de recol·lecció, era tradició celebrar una festa en què es menjaven unes postres similars al tortell, que contenien una fava. Qui la trobava tindria molt bona collita a la temporada vinent. Setze segles més tard, a la cort del rei Lluís XV i obeint una petició reial, el cuiner va posar dins del tortell, a més de la fava, una moneda d’or. Això va donar origen a dues figures simbòliques, “el rei de la festa” i “el tonto de la fava”.

A Catalunya, el gran folklorista Joan Amades relata a la seva obra Costumari Català, publicada el 1952, el motiu de l’existència de la fava dins del tortell de Reis, referint-se a la possibilitat d’assistir a l’ofici religiós de l’Adoració dels Mags: “Com que no tothom podia assistir a l’adoració, fou costum que cada família nomenés un rei que la representés. El nomenament es feia per mitjà d’una antiga forma d’astrologia judiciària. En pastar la coca que, com hem dit, era obligat de menjar per postres havent dinat, hom posava entre la pasta una fava seca. Dels qui menjaven la coca, aquell que trobava la fava restava elegit rei i era el qui anava a la funció de l’església i en representació de la família adorava el Nadó de Betlem. Per tant, tothom qui assistia a l’adoració i besava el Jesuset estava investit de la dignitat de rei".

El rei de la festa de Reis / Foto: Pasteleria Don Manuel

A més, l’anomenat rei o reina de la fava també tenia altres privilegis. Durant el dinar, podia concedir o negar els dons que li demanaven els comensals i, cada cop que bevia, tothom s’havia de posar dempeus i cridar: “El rei beu, el rei beu”. Si no ho feien, l’escollit podia embrutar-los la cara amb suro cremat i els així castigats no es podien netejar fins a acabar l’àpat. Si la fava quedés al tros de tortell que s’havia reservat per a Déu, el lloc de rei quedava sense ocupar, però els membres de la família interpretaven que tots tindrien bona sort.

Tortell de Reis amb anís

A alguns llocs, a la recepta tradicional del Tortell de Reis, o del Roscón, com se l'anomena a Espanya, s’hi afegeix anís o vi.

Rosco amb anís / Foto: Instagram de Panadaria Simon

És el cas de Galícia, on la recepta tradicional diu que el roscón ha de tenir imprescindiblement anís i fruites confitades, amb ratlladura de llimona i de taronja però sense farcits de cap classe ni cap cobertura de xocolata. A la província de León, també es fan roscones amb anís i aigua de tarongina. A altres llocs, com Chinchón, a la Comunidad de Madrid, on es produeix un anís amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), el tortell es recobreix pel damunt amb una barreja de sucre amb aigua i anís dolç per donar-li un aspecte més lluent i un gust molt característic.

Roscó per esmorzar / Foto: Instagram eltrasteroazul

Coronar el rei i pagar el tortell a qui li toqui la fava, la tradició del 6 de gener

Ara, els tortells, amaguen al seu interior les dues peces i, molts, venen amb la corona de paper incorporada per coronar a qui trobi el rei. Qui tingui la sort, o mala sort de mossegar la fava, haurà de pagar les postres. Segons explica l’esmentat Amades a la seva obra, era costum que fossin els nens de la família qui tallessin les porcions del tortell, garantint així la netedat del joc per allò de “la mà innocent”. Però, a més, la qualitat, varietat i exquisidesa dels tortells ha augmentat de manera quasi exponencial: una base de brioix elaborat amb ous frescos, mantega, vainilla i aromes de taronja, amb un massapà d’ametlla, preferiblement de la varietat Marcona i endolcit amb diverses fruites confitades. I, pels més llaminers, farcits amb nata muntada, crema, trufa o alguna combinació d’aquests sabors.

Tortell farcit de nata / Foto: Instagram harinayarte

Un bon vi dolç, el maridatge perfecte pel tortell de reis

Tradicionalment, els adults de la família acostumaven a acompanyar aquestes delicioses postres amb vi dolç, fos garnatxa, moscatell, ratafia o, fins i tot, algun vi blanc dolç, com els d’Alella. Però, en els darrers anys s'ha anat imposant la tendència a maridar-los amb un bon cava. Segons coincideixen els experts, en aquest cas i per tal de gaudir al màxim del contrast de sabors, és recomanable escollir un brut nature.