La xef del Semproniana, Ada Parellada, s'endinsa a les cases dels cuinòfils més intrèpids de Catalunya per resoldre dubtes setmanals sobre els productes del dia a dia. Des de verdures i tota mena d'hortalisses i fruites, fins a qualsevol mena de dolç, passant per la carn i el peix. Maneres per aprofitar els aliments a la seva esplendor, tècniques innovadores i consells que, en definitiva, ens faran gaudir d'una vida i un receptari més còmode als fogons de casa nostra. El consell revelador que aquesta setmana ens exposa la cuinera catalana és com fer orxata i fartons casolans, receptes increïbles que faran que no en vulguis comprar de fets mai més.

Agafa llibreta i bolígraf, i fes play al vídeo per esbrinar tots els consells d'Ada Parellada d'aquesta setmana.

Com fer orxata i fartons casolans

L'orxata i els fartons són uns dels aliments insígnia de la gastronomia valenciana. Productes molt senzills d'elaborar a casa seguint aquests passos.

Orxata

  • 500 g de xufla
  • 200 g de sucre
  • 2 litres d’aigua

Posa la xufla en remull durant 48 hores, canviant l’aigua un parell de vegades. La coles bé i la tritures juntament amb l’aigua i el sucre procurant esmicolar les xufles al màxim. Passem per un colador fi o, fins i tot, a través d’una tela fina. Conservem a la nevera per a beure-la ben fresca.

L'orxata i els fartons són uns dels aliments insígnia de la gastronomia valenciana. Productes molt senzills d'elaborar a casa seguint aquests passos

Fartons

  • 150 g de farina
  • 20 g de llevat fresc
  • 30 ml d’aigua
  • 30 g d’ou o un rovell
  • 25 g de sucre
  • Un pessic de sal
  • 25 ml d’oli d’oliva suau
  • Pel glacejat: 50 g de sucre glass + 30 ml d’aigua

Dissol el llevat fresc en els 30 ml d’aigua calenta. Posa la farina en un recipient ampli amb el sucre, la sal i l’ou. Afegeix la barreja de llevat i aigua. Barreja bé i després pasta amb les mans. Quan la massa es desprengui de les parets, afegim l’oli. Treballem sobre el marbre de la cuina fins que quedi una massa llisa i tots els ingredients siguin ben integrats. Fem una bola, tornem a posar dins el recipient, tapem i fem reposar 30 minuts. Dividim la massa en petites porcions, estirem amb un corró i caragolem sobre si mateix. Col·loquem els fartons sobre una safata de forn protegida amb paper de forn. Tapem amb un drap i deixem llevar. Trigarà entre dues i tres hores. Enfornem a 200 graus durant uns 12 minuts. Mentrestant preparem el glacejat. Simplement, barregem el sucre glass amb l’aigua fins a dissoldre. Quan els fartons surten del forn, els mullem amb la glassa. Deixem refredar i ja podrem sucar a l’orxata!

Així que ja ho saps, si et ve de gust una bona orxata amb fartons, ja no tens excusa per no preparar-ho a casa!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!